© AP

Witte Huis neemt China voor Taiwan op G20-top

Het Witte Huis heeft opnieuw geen goede beurt gemaakt in het complexe Chinees-Taiwanese kluwen in de marge van de G20-top in de Duitse havenstad Hamburg. Daar hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping kort samengezeten. Maar uit transcripties van Trumps opmerkingen, die het Witte Huis zelf naar buiten bracht, blijkt dat Trump naar China verwees als de Republiek China. Dat is echter de officiële benaming van Taiwan, een land dat niet erkend wordt door China.

In het document wordt naar Xi verwezen als de president van de “Republiek China” en dus niet naar de “Volksrepubliek China”.

En daar zijn ze in China heel gevoelig aan. Taiwan heeft al sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 een eigen regering maar wordt door Peking beschouwd als een afvallige provincie, en dus geen autonome staat. Wie op goede voet wil staan met China houdt zich dan ook maar beter aan het Een-Chinabeleid.

Felicitaties

Het is niet de eerste keer da Trump zijn Chinese ambtsgenoot tegen de haren instrijkt. Zo aanvaardde hij kort na zijn verkiezingsoverwinning in november vorig jaar nog een felicitatietelefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, hoewel de VS de banden met Taiwan in 1979 officieel heeft doorgeknipt.

Daarnaast zorgen ook de opgelopen spanningen met Noord-Korea - de VS verwachten een krachtdadigere houding van de Chinezen - en in de Zuid-Chinese Zee, opgeëist door zowel China als onder meer Japan, dat Trump en Xi Jinping niet allerbeste maatjes zijn op dit moment. Zo vlogen er zaterdag nog twee Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers over de Oost- en Zuid-Chinese Zee tijdens een trainingsvlucht met de Zuid-Koreaanse luchtmacht.