VS krijgen uitzondering op G20-akkoord over klimaat en vrijhandel

Print
VS krijgen uitzondering op G20-akkoord over klimaat en vrijhandel

VS-president Donald Trump en Duits bondskanselier Angela Merkel Foto: AP

De landen van de G20 zijn in de Duitse stad Hamburg overeengekomen om zich te blijven inzetten voor vrijhandel en voor een naleving van het klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit de slotverklaring die de deelnemende landen hebben opgesteld. Er werden wel enkele preciseringen ingebouwd, om ervoor te zorgen dat de tekst ook aanvaardbaar was voor de Amerikaanse president Donald Trump.

De twintig grootste economieën hebben in de Duitse havenstad een compromistekst opgesteld over de strijd tegen de klimaatverandering. Daarin wordt akte genomen van het feit dat Donald Trump besliste om uit het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs te stappen. Tegelijkertijd benadrukken alle andere landen wel dat ze blijven geloven in dat akkoord. “Ik ben erg tevreden dat de negentien andere staatshoofden en regeringsleiders ervan overtuigd zijn dat het akkoord van Parijs onomkeerbaar is”, verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Er is wel een toegeving gedaan aan Trump. De overige landen stellen dat ze “zich gaan inspannen om nauw samen te werken met andere partners om hun toegang tot en het gebruik van properdere en efficiëntere fossiele energie te vereenvoudigen en om hen te helpen bij het ontplooien van hernieuwbare energie en andere propere energiebronnen.”

VS krijgen uitzondering op G20-akkoord over klimaat en vrijhandel
Frans president Emmanuel Macron Foto: AFP

Nieuwe klimaattop

Na afloop van de G20-top in Hamburg deelde Frans president Emmanuel Macron aan de journalisten mee dat hij op 12 december een nieuwe klimaattop in Parijs gaat organiseren. Macron wil in de Franse hoofdstad nieuwe doorbraken realiseren in de strijd tegen de klimaatverandering. Hij zal zich daarbij vooral richten op de financiële aspecten van het klimaatakkoord.

De nieuwe bijeenkomst komt er zo twee jaar na de vorige klimaattop in Parijs. Toen kwamen bijna tweehonderd landen overeen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo willen ze de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tot minder dan twee graden Celsius beperken. Daarnaast werden toen engagementen gemaakt over een groen klimaatfonds, waarop de meest kwetsbare landen een beroep kunnen doen wanneer ze met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden.

Macron benadrukte zaterdag ook dat hij nog altijd hoopt om Trump te kunnen overtuigen om terug te komen op zijn eerdere beslissing.

Overigens is het nog niet helemaal duidelijk in welke mate Macrons nieuwe klimaattop complementair is met de eerder al vastgelegde COP23, de klimaattop die in november zal plaatsvinden in Bonn.

VS krijgen uitzondering op G20-akkoord over klimaat en vrijhandel
Japans premier Shinzo Abe en VS-president Donald Trump Foto: AFP

Protectionisme

De G20-landen spreken zich in de slotverklaring ook uit tegen protectionisme. Ze stellen dat een beleid van isolering ingaat tegen het wereldwijd economisch belang. “We kunnen samen meer bereiken dan alleen”, zo stellen ze in de mededeling.

Daarnaast komen ze de tegenstanders van de huidige globalisering voor een deel tegemoet. “Door de ontwikkelde markten en de groeimarkten samen te brengen, is de G20 vastberaden om de globalisering ten voordele van alle mensen vorm te geven”, zo wordt vermeld.