Tsjetsjeen opgepakt in Italië voor terrorisme, Belgische link

Print
Tsjetsjeen opgepakt in Italië voor terrorisme, Belgische link

Foto: EPA

In Italië is woensdag een 38-jarige Tsjetsjeen opgepakt die verdacht wordt van terroristische bendevorming. Dat heeft het parket van Bari, in Zuid-Italië, zaterdag bekendgemaakt. De man zou ook deel uitgemaakt hebben van een netwerk in België dat rekruteerde voor Islamitische Staat.

Eli Bombataliev wordt ervan verdacht betrokken geweest te zijn bij een aanslag in 2014 in Grozny, in Tsjetsjenië, waarbij 20 doden vielen. Hij zou zich ook hebben aangesloten bij islamitische groepen in Syrië in 2014 en 2015. Uiteindelijk kwam hij in Italië terecht, waar hij al snel hoofd werd van het islamitisch centrum in Foggia.

De speurders kwamen bij hem terecht toen ze trachtten te begrijpen hoe een jonge Tunesiër uit Foggia geradicaliseerd was geraakt. Op de telefoon van Bombataliev troffen ze berichten en video’s aan die werden gedeeld om jihadisten te rekruteren.

Bovendien blijkt uit telefoontaps, de laatste had plaats op 29 juni, dat Bobataliev bereid was om op te treden als kamikaze wanneer ISIS dat zou vragen. “Mochten ze mij morgen bellen met de vraag om mezelf te offeren, dan zou ik dat onmiddellijk doen.” Meer zelfs: volgens Italiaanse media stond hij waarschijnlijk op het punt om af te reizen naar België om er een aanslag te plegen.

Naar verluidt was Bombataliev zijn Russische vrouw en twee Albanese broers aan het opleiden. De drie worden Italië uitgezet.

Tsjetsjeen opgepakt in Italië voor terrorisme, Belgische link
Foto: EPA