Drie financiers van IS-strijders aangehouden

Print
Drie financiers van IS-strijders aangehouden

Foto: Reporters / GYS

Drie mannen zijn afgelopen week onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat ze via een illegaal netwerk geld hadden overgemaakt aan IS-strijders in Mosoel (Irak) en Raqqa (Syrië).

Het federaal parket bevestigt een bericht hierover uit Het Laatste Nieuws. Het gaat om twee Irakezen en een Syriër. Eén van hen stond in contact met Youssef El G., een Antwerpse imam die in 2015 zelf naar Syrië trok om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten.

De drie werden woensdagnacht opgepakt bij een reeks huiszoekingen op zeven adressen in Antwerpen (3), Gent, Lokeren, Berchem en Deurne. De politie pakte in totaal zes personen mee voor ondervraging, maar uiteindelijk werden enkel de Irakezen Mohammed A.D. (31) en Najem S. (31), en de Syriër Omar A. (24) onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De twee Irakezen zouden verschillende keren kleine bedragen van 200 tot 300 euro hebben gestort bij de Syriër. Die zorgde via het systeem van hawala-bankieren dat het geld bij de bestemmelingen in Syrië of Irak terechtkwam. Hawala-bankieren is een informeel banksysteem waarbij geld contant aan een vertrouwenspersoon wordt gegeven. Elders in de wereld kan een andere vertrouwenspersoon het geld dan uitbetalen.

Mohammed A.D. en Najem S. beweren dat zij enkel oorlogsslachtoffers in hun thuisland willen helpen, maar uit het onderzoek zou blijken dat de twee dwepen met de radicale islam van Islamitische Staat. Mohammed A.D. is bovendien een oude bekende van Youssef El G., een jonge Marokkaanse imam die in drie Antwerpse moskeeën preekte maar eind 2015 spoorloos verdween. Kort nadien bleek dat hij samen met twee Antwerpenaars naar Syrië was vertrokken om zich aan te sluiten bij het radicaal-islamitische verzet.

Wapens of explosieven werden bij de huiszoekingen niet aangetroffen en het drietal zou geen plannen gehad hebben om in Antwerpen of elders in België aanslagen te plegen.

De drie verschijnen maandag in Antwerpen voor de raadkamer.