Trump spreekt lovende woorden over Merkel: “Ongelofelijk en inspirerend”

Print
Trump spreekt lovende woorden over Merkel: “Ongelofelijk en inspirerend”

Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag de loftrompet gestoken over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Trump vindt dat Merkel “geweldig was en ongelofelijk werk heeft verricht” als voorzitter van de G20-top in Hamburg, waar de politieke violen niet altijd gelijk gestemd waren en relschoppers een spoor van vernieling trokken.

Trump noemde het leiderschap van Merkel “absoluut ongelofelijk en erg inspirerend”. Trump is niet populair in de Duitse politiek door zijn “Amerika eerst”-retoriek en zijn beslissing om het klimaatakkoord van Parijs te dwarsbomen. Ook over handel en defensie zijn er twisten. Trump uitte al herhaaldelijk kritiek op het Duitse beleid, onder meer via Twitter.

De Amerikaanse president liet niet na te benadrukken hoezeer hij het naar zijn zin heeft met de andere wereldleiders op de G20-top. Een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin noemde hij “formidabel”, bij zijn Mexicaanse ambtsgenoot en “vriend” Enrique Pena Nieto vond hij het “fantastisch” en ook over de Britse premier Theresa May, met wie hij “een erg speciale band” heeft, sprak Trump in superlatieven.