Broers die opgepakt werden in Anderlecht verschijnen maandag voor Brusselse raadkamer

Print
Broers die opgepakt werden in Anderlecht verschijnen maandag voor Brusselse raadkamer

Foto: BELGA

Khalid (40) en Akim (37) Saouti, de twee broers die woensdag opgepakt werden in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen, verschijnen maandag voor de Brusselse raadkamer. Dat melden hun advocaten. Ze geven voorlopig weinig commentaar over het dossier, maar melden wel dat hun cliënten ontkennen dat ze terreurplannen zouden hebben gehad.

Franse en Belgische speurders kwamen woensdagochtend in actie om een terrreurcel op te rollen die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast, maar woensdag stootte de politie alvast op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook op onder meer uniformen van politie en de civiele bescherming.

In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn, en in België vlogen de broers Akim (40) en Khalid (37) Saouti in de cel. Beiden zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 nog tot 6 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme.

Ghemit en de broers Saouti hadden de voorbije maanden regelmatig telefonisch contact en er is sprake van minstens één ontmoeting in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is doe Ghemit samen met Akim Saouti naar de garagebox stapt waar woensdag de wapens gevonden werden. Terwijl Akim op de uitkijk blijft staan, gaat Ghemit de box binnen met een zwarte sporttas, om er even later opnieuw uit te komen, nog steeds met de sporttas. Mogelijk is dat het moment waarop de wapens of ander materiaal geleverd werden.

Broers die opgepakt werden in Anderlecht verschijnen maandag voor Brusselse raadkamer