Kittel knalt na extreem nipte fotofinish opnieuw naar winst in Tour

Print

Marcel Kittel heeft de zevende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Duitser van Quick-Step Floors was de snelste in een uiterst voorspelbare massasprint, goed voor zijn derde ritzege in deze Tour. De 212 voorafgaande kilometers bleken slechts een saai voorspel met vier Chinese vrijwilligers als vluchters.

Een dag voor een zwaar klimweekend in de Jura stond er voor de 193 renners (niet 194, ondanks alle pogingen van Bora-Hansgrohe) nog een ambetante rit in Bourgondië op het programma. Niet omwille van het zware ritprofiel, maar omwille van de 213 koerskilometers (dit was al de vijfde rit die boven de 200 kilometer afklokte) en de hoge temperaturen (boven de 30°C). Geen wonder dat het peloton koos voor het makkelijkste scenario: een beperkt groepje van bij de start een kleine voorsprong geven en dan controleren tot de voorspelbare massasprint. De vier “gelukkigen” van de dag waren Dylan van Baarle (Cannondale), Yohann Gène (Direct Energie), Maxime Bouet (Fortuneo) en Manuele Mori (UAE Team Emirates).

Opvallend: ditmaal trok geen enkele Wanty-renner mee in de aanval. Niet omwille van een gebrek aan aanvalslust, maar op bevel van ploegleider Hilaire Van der Schueren. Lotto-Soudal, dat bleef hopen op ritwinst met Greipel, vond het best en maakte meteen barrage: het kwartet vluchters kreeg meteen een viertal minuten voorsprong, waarna de brommers Julien Vermote (Quick Step Floors), Lars Bak (Lotto-Soudal) en Olivier Le Gac (FDJ) begonnen aan hun dagtaak in de achtervolging.

Kittel knalt na extreem nipte fotofinish opnieuw naar winst in Tour
Foto: AFP

Vooraf werd er gevreesd voor waaiers, maar daarvoor was er te weinig wind. De enige opwinding onderweg moest dus komen van de tussensprint in Chanceaux. Sonny Colbrelli haalde het daar (na de vluchters) voor Alexander Kristoff en André Greipel, groene trui Arnaud Démare en Marcel Kittel mengden zich niet in de debatten.

De enige helling van de dag , de Côte d’Urcy (2,5 km aan 4,2%) was slechts van vierde categorie, dus ook dat ene puntje op de top (voor Bouet) maakte weinig los.

Pas op 40 kilometer van de meet kregen we koers: in de aanloop naar de finale wilde iedereen plots vooraan zitten. Sterker nog: het peloton dreigde de vluchters 15 kilometer later al op te slokken. Veel te vroeg voor een massasprint in regel, dus moest het rempedaal ingeduwd worden. Pas op zes kilometer van de meet mocht het dan tóch, en werden de vluchters gegrepen...

Marcel Kittel werd perfect naar voren geloodst door zijn ploegmaats, maar liet zich insluiten in de slotkilometer. Edvald Boasson-Hagen (Dimension Data) leek zo op weg naar zijn eerste ritzege in deze Tour, maar met een ultieme jump op de meet sprong Kittel toch in extremis naar zijn derde bloementuil.

Kittel knalt na extreem nipte fotofinish opnieuw naar winst in Tour
Foto: Photo News