Beauty

Dit plekje wordt bij het aanbrengen van zonnecrème te vaak vergeten

Print
Dit plekje wordt bij het aanbrengen van zonnecrème te vaak vergeten

Foto: Shutterstock

Als je je insmeert tegen de zon, dan doe je het maar beter goed. Met hulp van een UV-gevoelige camera ontdekten wetenschappers dat mensen bij het smeren vaak dezelfde plekken vergeten. De neusbrug, de zone rond de ogen en vooral de oogleden worden te vaak over het hoofd gezien.

Veel mensen hebben intussen begrepen dat ze zich beter goed insmeren tegen de zon. Toch is het ook belangrijk hoe en waar je je insmeert. "Aangezien zonnecrème nog steeds een heel belangrijke bescherming biedt tegen huidkanker en UV-stralen is het even belangrijk dat mensen ook begrijpen hoe ze best smeren", verklaart de Britse dermatoloog Matthew Gass die het onderzoek mee heeft begeleid.

Omdat dit met het blote oog niet altijd zichtbaar is, gebruikten onderzoekers van de universiteit van Liverpool een UV-gevoelige camera om na te gaan welke plekken vaak vergeten worden. En wat blijkt? De zones die we over het hoofd zien, zijn net ook delen van ons gezicht die een vrij groot risico lopen op huidkanker. 

Op de foto's genomen van vrijwilligers was duidelijk te zien dat de neusbrug (77%) en oogleden (13,5%) vaak niet, of niet goed ingesmeerd worden. "Op de flesjes zonnecrème staat vaak te lezen dat de zone rond de ogen vermeden moet worden, maar daardoor verhoogt de kans op huidkanker in die zone", verklaren de dermatologen die het Britse onderzoek begeleidden. "Tien procent van de huidkankers in het Verenigd Koninkrijk ontstaat op de oogleden." 

Net omdat onze oogleden en zone rond de ogen vaak vergeten wordt, is het heel belangrijk om ook een zonnebril te dragen in de zon. Die beschermt niet alleen onze ogen tegen schadelijke UV-stralen maar ook de huid errond.

 

 

Niet te missen