Leven op Mars? Rode planeet blijkt veel giftiger dan gedacht

Print
Leven op Mars? Rode planeet blijkt veel giftiger dan gedacht

Foto: NASA

De vraag of er leven kan zijn op Mars heeft door een studie een knauw gekregen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er zich onder de invloed van ultraviolette straling een toxische cocktail op het oppervlak vormt, zo staat te lezen in het vakblad Scientific Reports.

Een team van de Universiteit van Edinburgh keek naar de perchloraten die in overvloed aanwezig zijn op de Rode Planeet. Deze chemische verbindingen zijn bij gematigde temperaturen stabiel. Maar wanneer zij bijvoorbeeld als gevolg van een stijging van de temperatuur worden geactiveerd zijn ze een krachtige oxidator.

Het is nu eenmaal koud op Mars. Maar het team ontdekte dat het perchloraat alleen al ten gevolge van UV-straling actief en bactericide kan worden. Zo sterft een bacterie als de Bacillus subtilis binnen enkele minuten in een omgeving zoals die op onze buurplaneet. Meer nog, ijzeroxide en waterstofperoxide werken in synergie met de perchloraten, want de mortaliteit van bacteriën alleen maar aanwakkert.

Het oppervlak van Mars lijkt dodelijk te zijn voor cellen. Een groot deel van regio’s op of dicht bij het oppervlak is aldus niet levensvatbaar, besluiten de onderzoekers. Zoeken naar leven moet dus gebeuren in zones die niet onder zo een omstandigheden kreunen.

Het goede nieuws voor de Marsexploratie is dan weer dat eventueel meegevoerde biologische contaminanten weinig kans tot overleven hebben op de Rode Planeet.

De Phoenix-robot van de NASA ontdekte in 2008 als eerste de perchloraten op Mars.