40.000 extra ‘werkende armen’ in afgelopen 10 jaar

Print
40.000 extra ‘werkende armen’ in afgelopen 10 jaar

De afgelopen tien jaar zijn er in ons land zo’n 40.000 mensen bijgekomen die een job hebben, maar toch moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leuvense Instituut voor de Arbeid, waarover VRT Nieuws vrijdag bericht. Ook de situatie van de werklozen is erop achteruitgegaan.

De vele nieuwe jobs die er de laatste jaren zijn bijgekomen, hebben de armoede in ons land niet doen dalen, zo concludeert het onderzoek. Hoewel het aantal zogenoemde ‘werkende armen’ in ons land tot het laagste van de Europese Unie behoort, neemt het wel stelselmatig toe. Dat komt vooral omdat de nieuwe jobs die er zijn bijgekomen vaak minder goede jobs zijn, zo klinkt het.

“40 procent van de nieuwe banen zijn bijvoorbeeld deeltijdse jobs”, zegt onderzoeker Ides Nicaise. “De helft van die nieuwe banen wordt daarnaast verloond op het laagste niveau, ongeveer op het equivalent van de 20 procent laagst betaalde banen in het verleden. Het gaat ook vaak om tijdelijke banen.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat de situatie van werklozen er de afgelopen tien jaar fel is op achteruitgegaan. Zo is het aantal werklozen dat dreigt in armoede terecht te komen flink gestegen. De werkloosheidsuitkeringen zijn de voorbije jaren systematisch verlaagd, zegt Nicaise. En bovendien krijgt 30 procent van de mensen die als werkloos is geregistreerd geen uitkering meer.