Op zoek naar dwaallichtjes en nachtleven in het Munsterbos

Print
Bilzen - Vrijdag 30 juni organiseerde Natuurpunt ZuidOostLimburg een avondwandeling in de bossen van Munsterbilzen. Onder deskundige leiding van Jan Vandegoor vertrok een groep van 35 gegadigden op zoek naar nachtleven en in het bijzonder dwaallichtjes in de bossen van Munsterbilzen.

In het oude volksgeloof circuleren er talrijke mythes en legendes over dwaallichtjes. Ze werden gezien als de zielen van gestorven ongedoopte of doodgeboren kinderen die verdwaalde reizigers van het rechte pad, rechtstreeks de moerassen in, moesten afleiden. Vaak werden ze afgebeeld als een raadselachtig figuur met een lantaarn in de hand. Echte natuurliefhebbers weten echter wel beter. Dwaallichtjes zijn rondvliegende exemplaren van de kleine glimworm. Ze worden ook wel eens vuurvliegjes genoemd. Hoewel dit destijds als een algemeen verschijnsel gekend was, zijn ze nu door o.a. de lichtvervuiling zeer zeldzaam geworden en het Munsterbos herbergt één van de laatste overblijvende populaties van deze soort in Vlaanderen.
Van uit de Sluisstraat betrad de groep het afgesloten natuurgebied. Jan gaf toelichting bij de beheerswerken die Natuurpunt uitvoert zoals de bestrijding van uitheemse woekerplanten en het onderhoud van de 8 vijvers. Soms werd dit al eens onderbroken doordat plots een vos gespot werd of een uil zich liet horen.
Vervolgens begaf men zich naar het heidegebied waar 2 shetland ponys en Galloways voor de begrazing zorgden. Via het nieuw aangelegde wandelpad werd even gestopt bij de bezoensbeek die een van de kraamkamers is van de zeer zeldzame Beekprik.
In de snel vallende duisternis begaf de groep zich vervolgens naar het hoogtepunt van de avond: de glimwormen. Omstreeks 23u, in bijna volledige duisternis werden de eerste gespot in de buurt van de Zutendaalbeek. Zeker de kinderen in de groep reageerden enthousiast op de ontdekking van zo'n nieuw lichtpuntje. Langs de oever van de Zutendaalbeek ging men vervolgens in nagenoeg volledige duisternis naar de startplaats. Het was in ieder geval een unieke ervaring die uitnodigt om deze volgend jaar opnieuw over te doen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio