VIDEO. NASA heeft plan om wereld te redden van ‘Armageddon’-asteroïde

Print

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft onthuld hoe het de aarde wil redden in het geval dat een ‘Armageddon’-achtige asteroïde op ons zou afstormen. En dat plan omvat een ruimtebotsing.

In de film ‘Armageddon’ wordt de aarde bedreigd door een gigantische asteroïde. Gelukkig voor ons tekenden Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler present om de voltallige mensheid eventjes te redden. Maar wat als de drie eventjes niet aan het opletten zijn als de volgende asteroïde op ons afstevent? Wel, in dat geval heeft de NASA een heel “red-de-aarde”-plan klaar.

Terwijl er in de rampenfilm uit 1998 een team de ruimte ingestuurd wordt om op de asteroïde te landen en een bom te laten ontploffen (zodat het gevaarte in twee delen scheurt die allebei de aarde missen), komt er in het plan van de NASA geen astronaut aan te pas.

De Tweelingen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft aangekondigd dat de allereerste testmissie om een asteroïde te “deflecteren” in ontwerpfase gegaan is. Bij de testmissie Double Asteroid Redirection Test, kortweg DART genoemd, zou een ruimtetuig richting Didymos gestuurd worden. Didymos (Grieks voor tweelingen) is een dubbelplanetoïde die bestaat uit Didymos A en Didymos B. De eerste is een asteroïde met een diameter van zo’n 800 meter, de andere is betrekkelijk kleiner en heeft een diameter van 160 meter. De “Tweelingen” worden al sinds 2003 intensief bestudeerd door ruimtewetenschappers. Zij denken dat Didymos B mogelijk een “significante impact” op aarde kan hebben.

Volgens de voorspellingen zou de asteroïde in oktober 2022 en nogmaals in 2024 in de buurt van de aarde komen. In 2022 zou een onbemand ruimtetuig - ter grootte van een ijskast - dan de ruimte ingestuurd worden om vervolgens met een snelheid van bijna 6 kilometer per seconde (ongeveer negen keer sneller dan een kogel) op de asteroïde te botsen. De NASA-wetenschappers hopen dat de kracht van die “ruimtebotsing” zal volstaan om de asteroïde van lijn te doen veranderen. Ook maar een kleine afwijking in koers kan op lange termijn een heel groot verschil maken.

Dagelijkse asteroïde

De aarde wordt bijna elke dag geraakt door een asteroïde, de meeste raken echter niet door de atmosfeer. Gevaarten van pakweg tien kilometer zijn veel uitzonderlijk: eens om de 50 tot 100 miljoen jaar ongeveer. Maar die hebben dan ook een enorme impact: de laatste meteoriet die naam waardig sloeg 65 miljoen jaar geleden in en was verantwoordelijk voor het uitroeien van de dinosaurussen (en 75 procent van alle dieren wereldwijd).