Stevig onweer trekt over ons land: blikseminslag en onderbroken festival

Print
Stevig onweer trekt over ons land: blikseminslag en onderbroken festival

Themabeeld Foto: ss

Zoals voorspeld trekken er donderdag stevige onweersbuien over ons land. Die gaan gepaard met lokaal veel regen en zelfs hagel. In het West-Vlaamse Wevelgem werd een grote spar doorkliefd door een blikseminslag, en in Luik is de programmatie van het festival Les Ardentes volledig in de war gestuurd.

Donderdagnamiddag kreeg ons land al enkele stevige onweersbuien te verduren. Het onweer heeft de programmatie van het festival Les Ardentes in Luik zelfs in de war gestuurd. Om iets voor 15 uur raasde een hevig storm over het Parc Astrid de Coronmeuse, waardoor drie optredens op buitenpodia moesten worden onderbroken.

Ook in delen van Vlaanderen heeft het al lelijk geonweerd. Zo werd in de Populierenstraat in Wevelgem een boom geraakt door een blikseminslag. Bewoners getuigden dat ze al wat gerommel in de lucht hadden gehoord, maar dat er plots een enorme ontploffing klonk in de wijk. Toen ze buiten op straat gingen kijken, zagen ze dat de 15 meter hoge spar gewoon “ontploft” was. Zo meldt VRT.

De hevigste onweersbuien - met hagel en windstoten - mogen we echter in de loop van de avond en het eerste deel van de nacht verwachten. Mogelijk met wateroverlast tot gevolg.

Vrijdagvoormiddag is het in de zuidelijke landshelft wisselend bewolkt, met zeer plaatselijk nog een bui. In de noordelijke helft van het land zijn er brede opklaringen. In de loop van de dag zijn er overal brede opklaringen, met ondanks enkele stapelwolken veel ruimte voor de zon. Op een plaatselijke lichte bui na blijft het overal zo goed als droog. Het wordt tot 22 graden aan zee, 24 graden in de Ardennen en 25 tot 28 graden elders.

Zaterdag ontwikkelen er zich in de loop van de dag stapelwolken, vooral in het noorden van het land. Op een plaatselijk buitje na is het wel droog. De temperaturen blijven aan de hoge kant, met maxima van 22 graden aan zee tot 27 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen.

Zondag neemt de bewolking en kans op neerslag toe vanuit het westen. Een regenzone, mogelijk met onweer, nadert ons land om wellicht in de nacht van zondag op maandag over ons land te trekken. In het geval dat de neerslagzone ons land pas in de avond of nacht bereikt, halen we nog temperaturen tussen 22 graden aan zee en 26 graden in het zuidoosten.