Commotie rond nieuwe ‘Bobette’-sleutelhanger

Print
Commotie rond nieuwe ‘Bobette’-sleutelhanger

Foto: Lokale Politie

Vrouwelijke bestuurders die safe blazen tijdens een alcoholcontrole krijgen vanaf donderdag een roze Bobette-sleutelhanger. Voorlopig delen slechts enkele politiezones de vrouwelijke variant van het al bestaande gele gadget uit. Toch is er nu al heel wat commotie rond.

Als korpschef van de politiezone Geraardsbergen/Lierde kreeg Jurgen De Landsheer onlangs de opmerking dat als een dame safe blaast tijdens een alcoholcontrole, zij als beloning de mannelijke Bob-sleutelhanger krijgt. “Ze zei ons dat het eigenlijk discriminerend was en dat heeft ons aan het denken gezet met de Bobette-sleutelhanger als resultaat”, aldus De Landsheer.

De Geraardsbergse politiezone startte de actie en die wordt ook opgepikt door de collega’s van de zones Brakel, Ronse, Vlaamse Ardennen en Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. “Deze keer zetten we de verantwoordelijke vrouwelijke bestuurders in de kijker”, klinkt het. “Als ze negatief blazen tijdens een controle, krijgen ze een flashyroze Bobette-sleutelhanger.”

Maar het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) - dat al twintig jaar de klassieke gele sleutelhanger uitdeelt - is niet te spreken over het initiatief. “Het is een gedeponeerd merk en dat zorgt voor verwarring”, aldus Benoit Godart van het BIVV. “Op die manier kan iedereen zo’n sleutelhanger op de markt brengen.”