Hoger beroep tegen diskwalificatie Sagan uit de Tour verworpen

Print
Hoger beroep tegen diskwalificatie Sagan uit de Tour verworpen

Foto: EPA

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft donderdag de uitsluiting van wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) uit de Tour bevestigd. Bora-Hansgrohe en Sagan maakten donderdagmiddag nog bekend die beslissing te willen aanvechten: volgens de ploeg had de jury haar eigen reglementen niet gevolgd, omdat Peter Sagan nooit zijn versie van de feiten kon vertellen.Het TAS kwam in spoedberaad samen en verwierp vervolgens het beroep.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

BORA-Hansgrohe stelde dat de jury van de Tour de France de regels van de UCI niet heeft gevolgd. Voor elke disciplinaire beslissing moet de renner in kwestie (volgens Bora) zijn versie van de feiten kunnen doen tegenover de jury, en dat was in dit geval niet gebeurd.

“Als het TAS beslist dat de beslissing om Peter Sagan uit te sluiten niet terecht was, zal de wereldkampioen meteen opnieuw aansluiten in deze Tour”, had Bora eerder laten weten. “Het team en Peter Sagan willen nogmaals benadrukken dat Peter de valpartij van Mark Cavendish niet veroorzaakt heeft. Peter Sagan bleef tijdens de sprint op zijn lijn en kon Cavendish niet zien komen aan de rechterkant.”

Sagan werd dinsdagavond gediskwalificeerd op basis van artikel 2.1.040/ 10.2.2 (onregelmatig sprinten). In de sprint in Vittel kwam het tot een aanrijding tussen Sagan en Mark Cavendish, die met de elleboog van de Slovaakse wereldkampioen in aanraking kwam. De Brit ging daarna hard onderuit en gaf dinsdagavond op met een gebroken schouder.