Tot 5 jaar cel voor invoer van grondstoffen voor aanmaak speed

Print
Tot 5 jaar cel voor invoer van grondstoffen voor aanmaak speed
Maasmechelen -

Donderdag veroordeelde de correctionele rechter in Tongeren zeven mannen die in 2015 betrapt werden met een handeltje in Apaan, een grondstof om speed aan te maken. De chemicaliën werden aangekocht in China en via Griekenland naar België gebracht om ze nadien te stockeren in Maasmechelen. De mannen belanden tussen 37 maanden en 5 jaar in de cel. Geldboetes lopen op tot 18.000 euro.

Nadat een buurtbewoner enkele verdachte handelingen aan een woning in de Industrielaan in Maasmechelen opmerkte, belde die de politie. De agenten onderschepte een rode vrachtauto met twee inzittenden. De tonnen die ze in de laadruimte hadden opgestapeld, verspreidden een sterke chemische geur.

Productie

Na de arrestatie van de chauffeur en zijn passagier, kwamen er nog meer verdachten in het vizier. Een handlanger moest overige kartonnen dozen met Apaan ophalen in de woonst en drie kilometer verder dumpen. Tijdens de huiszoeking nadien werd wit poeder, tien gsm’s en een bidon van vijf liter met restjes amfetamine-olie aangetroffen. Of de mannen ook zelf speed hebben gemaakt, kon volgens het openbaar ministerie niet aangetoond worden. “Wel staat vast dat zij door de aanvoer van chemicaliën een belangrijke schakel hebben vervuld in de productie van speed”, stelt het OM.

De rechter stuurde de mannen tussen 37 maanden en 5 jaar naar de gevangenis. Geldboetes lopen op tot 18.000 euro. Omdat twee beklaagden niet kwamen opdagen tijdens de zitting, werd voor hen de onmiddellijke aanhouding bevolen.