Zuiden van Limburg kreeg de zwaarste buien te verwerken

Print
Zuiden van Limburg kreeg de zwaarste buien te verwerken

Foto: Arne Bosch (archief)

Tongeren / Heers / Gingelom -

Na het zwoele zomerweer van vandaag, was er kans op onweer, maar de kern van de depressie is hoofdzakelijk ten zuiden van Limburg gepasseerd, meldt weerman Ruben Weytjens. In de loop van de namiddag kwamen er vanuit het zuidwesten al snel opklaringen opzetten. Het regende kortstondig in onze provincie, maar van echt onweer bleven we gespaard.

“Het stond vast dat het zowat overal in Limburg ging regenen, ook al was dat niet overal evenveel", wist Weytjens. Het zuiden van de provincie en de fruitstreek kregen het meeste neerslag te verwerken. Net over de grens in Luik werd het festival Les Ardentes even onderbroken door het onweer. Op de meeste plaatsen in Limburg viel het allemaal bijzonder goed mee. De weerman voorspelde dan ook geen wateroverlast op grote schaal.

Live radarbeelden en de recentste voorspellingen kan u bekijken via buienradar.be en rubenweytjens.be.

LEES OOK: Luiks festival Les Ardentes onderbroken door onweer

West-Vlaanderen

Ook in delen van Vlaanderen heeft het al lelijk geonweerd. Zo werd in de Populierenstraat in Wevelgem een boom geraakt door een blikseminslag. Bewoners getuigden dat ze al wat gerommel in de lucht hadden gehoord, maar dat er plots een enorme ontploffing klonk in de wijk. Toen ze buiten op straat gingen kijken, zagen ze dat de 15 meter hoge spar gewoon “ontploft” was. Zo meldt VRT.

De hevigste onweersbuien - met hagel en windstoten - mogen we echter in de loop van de avond en het eerste deel van de nacht verwachten. Mogelijk met wateroverlast tot gevolg.

 

 

Voorspelling

Vrijdagvoormiddag is het in de zuidelijke landshelft wisselend bewolkt, met zeer plaatselijk nog een bui. In de noordelijke helft van het land zijn er brede opklaringen. In de loop van de dag zijn er overal brede opklaringen, met ondanks enkele stapelwolken veel ruimte voor de zon. Op een plaatselijke lichte bui na blijft het overal zo goed als droog. Het wordt tot 22 graden aan zee, 24 graden in de Ardennen en 25 tot 28 graden elders.

Zaterdag ontwikkelen er zich in de loop van de dag stapelwolken, vooral in het noorden van het land. Op een plaatselijk buitje na is het wel droog. De temperaturen blijven aan de hoge kant, met maxima van 22 graden aan zee tot 27 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen.

Zondag neemt de bewolking en kans op neerslag toe vanuit het westen. Een regenzone, mogelijk met onweer, nadert ons land om wellicht in de nacht van zondag op maandag over ons land te trekken. In het geval dat de neerslagzone ons land pas in de avond of nacht bereikt, halen we nog temperaturen tussen 22 graden aan zee en 26 graden in het zuidoosten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio