Nog voor eerste ontmoeting: Trump verwijt Moskou “destabiliserende houding”

Print
Nog voor eerste ontmoeting: Trump verwijt Moskou “destabiliserende houding”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort voor zijn eerste ontmoeting met het Russische staatshoofd Vladimir Poetin stappen tegen het “destabiliserende gedrag” van Moskou aangekondigd. Details over hoe die stappen er zouden kunnen uitzien, gaf Trump niet op een persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda donderdag in Warschau.

Trump en Poetin ontmoeten elkaar vrijdag op de topbijeenkomst van de G20 in Hamburg. Er is ook een bilateraal gesprek tussen de twee presidenten gepland.

Polen verklaarde eerder dat het Amerikaanse Patriot-raketten wil kopen. Minister van Defensie Antoni Macierewicz bevestigde de wapendeal. De raketten zullen deel uitmaken van de Poolse verdediging tegen mogelijke agressie uit Rusland.

Donald Trump verklaarde in Warschau dat hij gelooft dat Rusland zich met hackeraanvallen in de presidentsverkiezingen van 2016 gemengd heeft. “Maar het kan ook een ander land geweest zijn”, voegde hij eraan toe.

Trump verweet zijn voorganger Barack Obama dat hij niet tijdig ingreep. “Hij dacht dat (de Democratische presidentskandidate) Hillary Clinton de verkiezing zou winnen en wou de zaak laten rusten.”