Seks & Relaties

Wetenschap bewijst: hoe meer mannelijke orgasmes, hoe kleiner de kans op prostaatkanker

Print
Wetenschap bewijst: hoe meer mannelijke orgasmes, hoe kleiner de kans op prostaatkanker
Mannen die op maandbasis zo’n 21 keer een zaadlozing hebben, lopen minder risico om ontstekingen te krijgen die prostaatkanker in de hand kunnen werken dan heren die in vier weken tijd slechts vier tot zeven keer een seksueel hoogtepunt bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Harvard in De Verenigde Staten.

Een team wetenschappers heeft gedurende achttien jaar bijna 32.000 mannen en hun seksuele activiteiten gevolgd. Per maand keken de vorsers naar het aantal orgasmes dat de deelnemers bereikten en daaruit trekken ze een opvallende conclusie.

Soloseks of niet

Mannen die minstens 21 keer per maand ejaculeren, verkleinen de kans om prostaatkanker te krijgen aanzienlijk (20 procent) in vergelijking met deelnemers die op maandbasis amper vier tot zeven keer tot een seksueel hoogtepunt kwamen. Of de mannen klaarkomen dankzij masturbatie of geslachtsgemeenschap speelde geen rol.

“We zijn erachter gekomen dat volwassen mannen die een hogere frequentie zaadlozingen hebben, later minder waarschijnlijk met prostaatkanker gediagnosticeerd worden dan personen bij wie het aantal lager ligt. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Urology. Tijdens de onderzoeksperiode kregen uiteindelijk 3.839 mannen de ziekte. Voor 384 mannen onder hen was ze dodelijk.

Geen oorzakelijk verband

De materie is danig complex dat men niet mag veralgemenen. “Een correlatie betekent nog niet dat er ook een oorzakelijk verband is, dus is het raadzaam om voorzichtig te interpreteren”, aldus Janet Stanford, wetenschapster verbonden aan het onderzoekscentrum Fred Hutchison in Seattle die niet bij deze studie was betrokken.

Niet te missen