Vakantie

Zo verloopt jouw strandvakantie met kinderen in alle veiligheid

Print
Aan de kust lopen tijdens het zomerseizoen elk jaar opnieuw ontelbaar veel kindjes verloren. Wie voor zichzelf en zijn gezin de veiligheid tijdens een strandvakantie wil garanderen, kan een aantal handige tips in acht nemen die helemaal niet veel moeite of geld kosten.
 

Tip 1: Trek je kind opvallende kleding aan. Panikeer je nogal snel als je jouw allerkleinste niet meteen kan spotten in de mensenzee? Trek je kind dan een zwembroekje of zwempakje aan in een opvallende kleur of met een herkenbare print, zodat je het meteen kan herkennen.

Tip 2: Voorzie de kleding van je kinderen van een label met hun naam en jouw telefoonnummer op. Zorg ervoor dat je dit in zwemkledij met waterresistente inkt doet. Zo kunnen 'eerlijke vinders' jou snel een seintje geven als blijkt dat jouw kind de weg is kwijtgeraakt. Leer jouw kind ook dat het label in zijn kleding jouw nummer bevat en dat het dit aan anderen moet laten zien wanneer het in nood is.

Tip 3: Trek je kind een polsbandje aan met nuttige informatie. Is het nogal moeilijk om bepaalde kledingstukken van je kinderen te labelen, hang dan een polsbandje om hun pols met alle nodige informatie erop. Leer jouw kind ook hier aan dat jouw nummer op het polsbandje is neergeschreven en dat het dit aan anderen moet laten zien wanneer het hulp nodig heeft.

Tip 4: Maak elke ochtend een foto van je kind in de exacte kleding van die dag. Zo heb je in geval van nood altijd een recente foto bij de hand die je aan omstaanders kan laten zien.

Tip 5: Maak duidelijke afspraken met je kind. Mag je kind op een veilige afstand van jou zitten spelen in het zand, mag het alleen naar de zee toewandelen om een emmertje water of moet het altijd dichtbij jou blijven? Voor je je gezellig in het zand nestelt, is het van belang dat je duidelijk aan je kind meegeeft wat kan en wat niet kan. Wees daarbij zo specifiek mogelijk. 'Een beetje verder' in het zand spelen is onvoldoende, vertel je kind wat dit precies inhoudt.

 

Tip 6: Spreek vooraf een afspreekpunt af. Ga op het strand op zoek naar een herkenbaar afspreekpunt in geval van nood: een redderspost vlakbij, een openbaar toilet, een restaurant op de dijk, een opvallende parasol die jij hebt meegebracht ... en spreek af dat je kind daarnaartoe gaat als het verdwaald raakt. Let er wel op dat dit voorwerp niet verplaatst kan worden.

Tip 7: Zorg dat je telefoon helemaal opgeladen is. Kijk enkele uren voor je naar het strand vertrekt na of de batterij van je telefoon voldoende opgeladen is en laadt hem op indien nodig. Zo ben je te allen tijde bereikbaar als er iets zou voorvallen. Heb je geen bereik op het strand en raakt je kind verloren, laat dan één iemand met de telefoon in kwestie post vatten op een plaats waar er wel bereik is.

Tip 8: Splits op in geval van nood. Verdwaalt je kindje toch, zorg er dan voor dat één iemand ter plekke blijft en een ander aan het zoeken gaat. Je kind kan uit zichzelf de weg immers terugvinden en wordt dan tenminste goed opgevangen. Ben je met meerderen, splits je groepje op en ga verschillende richtingen uit om je kansen te vergroten.

Tip 9: Waarschuw een redder in geval in nood. Spreek de eerste redder aan die je ziet, toon hem of haar de foto die je die ochtend hebt genomen en laat je telefoonnummer bij hem of haar achter.

Niet te missen