Ook teken bij ons veroorzaken levensbedreigende vleesallergie

Print
Ook teken bij ons veroorzaken levensbedreigende vleesallergie

Foto: Hollandse Hoogte

Na de ziekte van Lyme blijkt de Nederlandse teek ook de verspreider van het alfa-gal syndroom, een aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen.

Tekenexperts kenden de kwaal wel uit Amerika, maar wisten niet dat Europese teken dezelfde allergie kunnen veroorzaken. Patiënten kunnen zwellingen of galbulten krijgen, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn.

Hoeveel Nederlanders de allergie hebben, is niet bekend. Daar willen het RIVM en de universiteit nu antwoord op krijgen. “Ik verwacht dat er veel meer mensen met klachten rondlopen die niet weten dat het hierdoor komt’’, stelt UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink.

Het zogenoemde alfa-gal-syndroom is een aandoening waarbij patiënten na een tekenbeet ziek worden als ze vlees eten. Eerder was al bekend dat de Amerikaanse Lone Star-teek deze reactie kan opwekken. “Deze teek komt niet in Europa voor, dus we namen dat ter kennisgeving aan”, zegt tekenexpert Hein Sprong van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek

“Maar toen hier in Nederland ook meldingen kwamen waarbij het er op leek dat mensen ineens herhaaldelijk ziek werden na het eten van vlees, ging er bij ons een belletje af.’’ Sprong werkt samen met twee allergologen van Universitair Medisch Centrum Groningen die onderzoek doen naar allergische reacties op tekenbeten.

Het aantal tekenbeten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Jaarlijks worden er nu 1,3 miljoen tekenbeten geregistreerd. De experts verwachten daarom ook dat het aantal mensen met complicaties de komende jaren alleen maar toeneemt. Ook in andere Europese landen wordt nu onderzoek gedaan naar deze allergie. In Duitsland blijkt de aandoening veel onder boswachters voor te komen.

Speeksel

De allergische reactie ontstaat doordat in het speeksel van de bijtende teek de lichaamsvreemde stof alfa-gal zit. Die heeft het kleine beestje eerder opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Door de beet vindt overdracht naar mensen plaats. Het immuunsysteem van de mens kan hierop reageren door het aanmaken van afweerstoffen tegen deze lichaamsvreemde stof, die overigens wel van nature in zoogdieren voorkomt.

“Als iemand daarna vlees eet, kan een allergische reactie ontstaan’’, aldus Oude Elberink. Overigens blijkt dat het alleen gaat om vlees van runderen, varkens, schapen en paarden. Wit vlees, van kippen en ander pluimvee veroorzaakt geen problemen.