VRT hoorde nog niets van drugsbaron over nieuwe reeks met Tom Waes

Print
VRT hoorde nog niets van drugsbaron  over nieuwe reeks met Tom Waes

Foto: © VRT JOKKO

De opnames van de nieuwe VRT-reeks Undercover met Tom Waes gaan gewoon door. Drugsbaron Janus van Wesenbeeck, op wie het scenario gebaseerd is, wil de reeks tegenhouden. Maar zijn advocaat heeft de VRT nog niet gecontacteerd.

Productiehuis De Mensen werkt voor de VRT aan Undercover, een fictiereeks waarin Tom Waes (48) een Belgische undercoveragent speelt die samen met een Nederlandse collega infiltreert in het drugsmilieu aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Het verhaal is gebaseerd op de Nederlandse drugsbaron Janus van Wesenbeeck, die in 2011 door de rechtbank in Hasselt veroordeeld werd tot tien jaar cel, en in 2012 tot zes jaar cel. In 2015 kwam hij vervroegd vrij, op voorwaarde dat hij België verliet. Als het van Van Wesenbeeck afhangt, haalt de serie het scherm niet.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem benadrukt dat Undercover allesbehalve een biografie van Van Wesenbeeck is. “We zijn op zoek gegaan naar een case, en baseerden ons op een aantal gekende feiten waarrond we een verhaal hebben geschreven over undercoveragenten. Er zijn dus herkenningspunten, maar verder is het helemaal niet biografisch.”

Van Goethem zegt dat de VRT voorlopig nog niet gecontacteerd werd door Van Wesenbeecks advocaat Luc Delbrouck. “Als we officieel gecontacteerd worden door de raadsman, zullen we de dialoog aangaan. Ik denk dat we hem er dan van zullen kunnen overtuigen dat het om een fictief verhaal gaat.”

“Mijn cliënt heeft zijn straf uitgezeten en wenst nu verder in alle anonimiteit te leven”, zei Delbrouck eerder deze week. “Een geromantiseerde reeks over Janus van Wesenbeeck kan een impact hebben op de kinderen van mijn cliënt, die allebei nog in België wonen. En dat willen wij voorkomen.”