Voorzitter Europese Commissie tegen het Europees Parlement: “Jullie zijn belachelijk”

Print
Voorzitter Europese Commissie tegen het Europees Parlement: “Jullie zijn belachelijk”

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en EP-voorzitter Antonio Tajani. Foto: AFP

“Het Europees Parlement is belachelijk.” Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kon dinsdagochtend zijn frustratie even niet meer de baas toen hij merkte dat slechts een dertigtal parlementsleden was opgedaagd voor een plenair debat. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani maakte meteen duidelijk dat hij niet opgezet was met Junckers uithaal, maar de twee voorzitters legden hun ruzie snel bij.

Op de agenda van het parlement stond een debat over het Maltese voorzitterschap van de Europese ministerraden, dat eind juni afliep. Toen Juncker zag dat het parlement maar weinig interesse toonde, liet hij zich even gaan. “Ik groet zij die de moeite gedaan hebben om zich naar hier te begeven, maar het feit dat slechts een dertigtal parlementsleden (op een totaal van 751, red.) aan dit debat deelneemt, bewijst dat het parlement niet ernstig is. Dat wilde ik vandaag toch even zeggen”, stak hij van wal. “Het Europees Parlement is belachelijk, totaal belachelijk”, smeet hij er in het Frans achteraan. Om vervolgens in het Engels nog eens te herhalen: “U bent belachelijk”.

Parlementsvoorzitter Tajani was ‘not amused’ met Juncker uithaal. “Mijnheer de voorzitter, wilt u alstublieft een andere woordenschat gebruiken? Wij zijn niet belachelijk. U mag kritiek geven op het parlement, maar het is niet de Commissie die het parlement controleert. Het is het parlement dat de Commissie controleert.”

“Er zijn hier nochtans niet veel parlementsleden om de Commissie te controleren”, riposteerde Juncker, eraan toevoegend dat hij nooit meer een plenair debat zou bijwonen met zo’n lage opkomst.

Tegen de middag hielden Juncker en Tajani een kort gesprek onder vier ogen en legden ze hun ruzie bij. Voor Tajani is de zaak gesloten. Hij maakte duidelijk dat de lage aanwezigheidsgraad bij plenaire debatten al langer een pijnpunt is en dat de zaak reeds aangekaart werd in de conferentie van fractievoorzitters.