Eén man wil de nieuwe fictiereeks met Tom Waes van het scherm houden

Print
Eén man wil de nieuwe fictiereeks met Tom Waes van het scherm houden

Foto: VRT Jokko

Tom Waes speelt de hoofdrol in de nieuwe Eén-reeks ‘Undercover’, waarvan de opnames op 6 juni zijn gestart. Waes speelt de Belgische undercoveragent Bob Lemmens, die ­samen met zijn Nederlandse collega onderduikt in het drugsmilieu in de grensstreek België-Nederland. Maar één man probeert de serie nu van het scherm te houden.

Het verhaal van Undercover, dat ten vroegste in het voorjaar van 2019 op Eén te zien is, is gebaseerd op de langstlopende undercoveroperatie uit de Belgisch-Nederlandse geschiedenis. Drugsbaron Janus van Wesenbeeck, de belangrijkste pion in die operatie, is niet opgezet met de serie en wil die koste wat het kost van het scherm houden.

“We zullen er alles aan doen om ‘Undercover’ van het scherm te houden”, reageert zijn advocaat Luc Delbrouck deze week in Humo. “Ik heb een brief klaar voor de producent met een aantal vragen. Als daar geen bevredigend antwoord op komt, zullen wij stappen nemen om de uitzending te verhinderen.”

Romantiseren

“Eerst was gezegd dat het om een fictiereeks ging. Daar hadden wij geen bezwaar tegen, tot de producenten uitpakten met het nieuws dat de reeks zich baseert op het dossier van mijn cliënt. Met het romantiseren van zijn dossier hebben we wél een probleem. De impact die zo’n reeks kan hebben op de zoon en dochter van mijn cliënt, is zeer groot.”

De VRT ziet in elk geval geen problemen. “We zijn op zoek gegaan naar een goed undercoververhaal in onze contreien, en we zijn terechtgekomen bij Janus van Wesenbeek. Zijn verhaal heeft de inspiratie geleverd voor een fictiereeks die voor de rest niets met hem te maken heeft.”