Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd

Print
Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd

Archiefbeeld.

Noord-Korea beweert dinsdag een succesvolle rakettest te hebben uitgevoerd met een intercontinentale raket (of langeafstandsraket).

Volgens het communistisch regime bereikte de raket een hoogte van 2.802 kilometer en legde het een afstand af van 933 kilometer, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De regering in Pyongyang stelt dat de raketvlucht 39 minuten duurde en dat het projectiel zijn doel exact raakte.

De bekendmaking gebeurde op de staatstelevisie. Volgens de berichtgeving werd de raket “met succes” gelanceerd en het geplande doel in zee bereikt. Verder liet de presentator weten dat de zogeheten Hwasong-14-raket ieder doel “waar ook ter wereld” kan raken, meldt The Korea Times.

Noord-Korea vuurde de raket af vanuit een gebied vlakbij de grens met China en het tuig kwam in Japanse territoriale wateren terecht. Japanse analisten hadden eerder al gemeld dat het mogelijk om een langeafstandsraket ging omdat het tuig een hoogte van meer dan 2.500 km bereikte.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd.

Eerder deze ochtend werd bekend dat Noord-Korea een nieuwe rakettest had gedaan. De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelde de lancering. “Deze raketlancering duidt op toenemende bedreigingen”, aldus Abe. “Dit betekent opnieuw dat Pyongyang de waarschuwingen van de internationale gemeenschap blijft negeren.”

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde op geheel eigen wijze: “Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft dit type niets beters te doen in zijn leven.”