Topcardioloog Pedro Brugada moet transfer Foket redden

Print
Topcardioloog Pedro Brugada moet transfer Foket redden

Thomas Foket. Foto: Photo News

Topcardioloog Pedro Brugada is de laatste hoop van Thomas Foket om zijn transfer naar Atalanta Bergamo toch te laten doorgaan. Brugada wil de Italianen ervan overtuigen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het hart van de rechtsachter van AA Gent.

Pedro Brugada is een specialist in hartritmestoornissen met een huizenhoge reputatie. Hij redde de carrière van de Senegalese topvoetballer Khalilou Fadiga door hem op zijn 22ste te opereren. Fadiga voetbalde probleemloos tot zijn 44ste voort. En toen Niels Albert wegens hartritmestoornissen stopte met veldrijden, zei Brugada dat hij het probleem wél kon oplossen. Die Brugada moet zijn Italiaanse collega’s ervan overtuigen dat het hart van Foket oké is. Foket en AA Gent moeten uiteraard ook meegaan in het verhaal.

Het “probleem” was een “bijzonderheid” aan het hart van Foket die bij Atalanta de alarmbellen deed afgaan. Er werden geen hartritmestoornissen vastgesteld, maar wel een aangeboren afwijking die volgens sommige Italiaanse artsen zou kunnen leiden tot hartritmestoornissen. Volgens Brugada is dat wetenschappelijk niet bewezen.

“Woensdag gaan we bijkomend onderzoek doen, want ik wil er zeker van zijn dat er niets is dat we over het hoofd zien”, aldus Brugada, die AA Gent maandag contacteerde in samenspraak met de entourage van Foket. “Op basis van de gegevens waarover ik beschik, maak ik me geen zorgen over het hart van Thomas Foket en zijn toekomst. Maar de sportmedische commissie in Italië hanteert bijzonder strenge normen. Zij zeggen: als het risico niet nul is, dan is er een risico.”

Brugada bevestigt dat het bij Foket om een zogenaamd “coronair brug” of “myocardiaal brug” gaat. Een aangeboren afwijking waarbij een belangrijke slagader een afwijkend verloop kent. Als de kransslagader dóór de hartspier loopt, is het eerder ongevaarlijk, bevestigde een andere topcardioloog ons.

“Het is een veelvoorkomende afwijking. Sommige richtlijnen zeggen dat als je het opereert en je bij een test na zes maanden geen problemen vaststelt, een sporter genezen is verklaard. Maar hoe het zit als je niet opereert, daar zijn die richtlijnen niet duidelijk over en sommige dokters willen zich kunnen vastklampen aan richtlijnen.”Als een test woensdag aangeeft dat het hart van Foket overal voldoende zuurstof krijgt en er geen bijkomende problemen zijn, gaat Brugada vol voor zijn zaak.

“Italië is een van de meest conservatieve landen op het vlak van hartproblematiek, dus het wordt een zware klus om hen te overtuigen.”