Trump reageert na rakettest Noord-Korea: "Heeft die gast niets beters te doen in zijn leven?"

Print
Trump reageert na rakettest Noord-Korea: "Heeft die gast niets beters te doen in zijn leven?"

Foto: AFP

Noord-Korea beweert dinsdag een succesvolle rakettest te hebben uitgevoerd met een intercontinentale raket (of langeafstandsraket).

Volgens het communistisch regime bereikte de raket een hoogte van 2.802 kilometer en legde het een afstand af van 933 kilometer, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De regering in Pyongyang stelt dat de raketvlucht 39 minuten duurde en dat het projectiel zijn doel exact raakte.

De bekendmaking gebeurde op de staatstelevisie. Kim Jong Un had het afvuren bevolen van een nieuw ontwikkelde intercontinentale raket, die vandaag “met succes” werd gelanceerd en het geplande doel in zee bereikte.

Pyongyang vuurde de raket af vanuit een gebied vlakbij de grens met China en het tuig kwam in Japanse territoriale wateren terecht. Japanse analisten hadden eerder al gemeld dat het mogelijk om een langeafstandsraket ging omdat het tuig een hoogte van meer dan 2.500 km bereikte.

Trump

Het Amerikaanse leger heeft intussen de lancering bevestigd. Volgens de VS kwam de raket in de Japanse Zee terecht. "We blijven de acties van Noord-Korea van nabij opvolgen", aldus de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook al gereageerd. "Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft die gast niets beters te doen in zijn leven?", vroeg hij zich af op Twitter. "Het is moeilijk te geloven dat Zuid-Korea en Japan dit nog langer kunnen tolereren. Misschien zal China met een groots gebaar voor eens en voor altijd een einde maken aan deze onzin!", klonk het.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd.