Veertig jaar zondagsmarkt in Genk

Print

Centrum

Genk - Onder een weifelend zonnetje, dat echter in de loop van de voormiddag stilaan doorbrak, ging de Limburgse zondagsmarkt van start. Elke zondag van juli en augustus zullen weer tienduizenden flaneren langs de grootste rommelmarkt van Vlaanderen, in een gezellige sfeer en met leuke randanimatie.

Zondag in Genk anno 1977. Het centrum ligt er op 's morgens doods en verlaten bij. Lege straten, geen énkele horecazaak open, alleen wat mensen op weg naar de kerk, uitgenodigd door de klokken in de Sint-Martinustoren. De Jaycees, de dynamische leden van de Jonge Economische Kamer van Genk, willen daar iets aan doen en met hun Limburgse Zondagsmarkt leven brengen in Genk op zondagmorgen. Zondag 3 juli 1977, de eerste zondag van de vakantie, komen dus eerst wat schuchter en later in grote getale de standhouders opdagen met hun oude vinylplaten, speelgoed, werktuigen, kleren en noem maar op. Omdat heel wat café-uitbaters liever de kat nog wat uit de boom kijken, hebben de Jaycees zelf voor een drank- en eetstand gezorgd en ook voor wat animatie. Deze zondagsmarkt werd meteen een voltreffer, zondag na zondag groeit het aantal bezoekers en elke week zijn er meer en meer terrasjes open...

Omdat de Jaycees in principe enkel bezig zijn met eenmalige initiatieven, nam vanaf 1978 het feestcomité samen met de stad - toen nog gemeente - de organisatie over en bouwde de zondagsmarkt jaar na jaar verder uit.Vandaag de dag is de zondagsmarkt niet meer weg te denken en wordt het centrum van de stad elke zondagmorgen van juli en augustus ingenomen door zo'n 700 standhouders en duizenden bezoekers die genieten van de live muziek- en dansoptredens, het kinderdorp, de attracties en de workshops. Ze kopen hun verse groenten en fruit op de beroepsmarkt en maken kennis met Genkse verenigingen die zich voorstellen.Van in de vroege ochtend zijn de standhouders in de weer.

De eerste zondagsmarkt van dit jaar, geopend door burgemeester Dries en schepen Trippaers, had alvast enkele bijzondere attracties in petto: een zeepbellenworkshop, de ganzenfanfare en last but not least het (tijdelijk) standbeeld van de voetballer, een eerbetoon aan KRC. En uiteraard véél volk!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio