Braziliaanse politie klist drugsbaron na zoektocht van 30 jaar

Print
Braziliaanse politie klist drugsbaron na zoektocht van 30 jaar

Foto: EPA

De Braziliaanse politie heeft zaterdag een van de belangrijkste drugsbaronnen van het Zuid-Amerikaanse continent gearresteerd. Luiz Carlos da Rocha, bijgenaamd ‘cabeça branca’ (‘Withoofd’ in het Portugees) was dertig jaar onvindbaar voor politie en gerecht. Hij had plastische chirurgie ondergaan en leefde onder een andere naam.

De politie arresteerde Luiz Carlos da Rocha tijdens een goed voorbereide inval in Sorriso, een stad in de Braziliaanse staat Mato Grosso. Aan die operatie namen 150 agenten deel. Ook de rechterhand van Luiz Carlos da Rocha werd gearresteerd. Er zijn voor tien miljoen dollar aan luxewagens en andere goederen in beslag genomen.

Luiz Carlos da Rocha kon jarenlang uit de handen van de politie blijven. Hij had zijn naam veranderd in Vitor Luiz de Moraes, en een chirurg had zijn gezicht veranderd. Hij werd uiteindelijk geïdentificeerd nadat de politie oude en nieuwe foto’s met elkaar vergeleek.

‘Cabeça branca’ wordt ervan beschuldigd jarenlang aan het hoofd te hebben gestaan van een immens drugsnetwerk. Hij liet cocaïne maken in Bolivia, Peru en Colombia. Zijn netwerk smokkelde die vervolgens naar de VS en Europa om die daar te verkopen. Met die handel verzamelde hij een persoonlijk fortuin van 100 miljoen dollar.