Terroristen die aanslagen pleegden in Brussel hadden ook andere doelwitten op hun lijst

Print
Terroristen die aanslagen pleegden in Brussel hadden ook andere doelwitten op hun lijst

Beeld van de aanslag op Brussels Airport. Foto: Belga

De terroristen die op 22 maart 2016 toesloegen op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek, hadden nog andere plaatsen op hun lijst van mogelijke doelwitten staan. Dat blijkt uit de analyse van de laptop die in Schaarbeek is aangetroffen, zo schrijven de kranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws dinsdag. Het federaal parket geeft geen enkele commentaar over de berichtgeving.

De laptop van de terroristen die op 22 maart werd aangetroffen in een vuilnisbak in de Max Roosstraat in Schaarbeek, vlakbij de flat van waaruit het terreurcommando vertrok dat op Brussels Airport toesloeg, heeft de speurders al heel wat onschatbare informatie opgeleverd. Volgens beide kranten zijn op het toestel ook een reeks foto’s teruggevonden van de terroristen, weliswaar in thumbnail-formaat. Op de foto’s poseren Najim Laachraoui, Ibrahim El Bakraoui en Mohamed Abrini, afwisselend met een koran of een wapen in de hand, op een matras en voor de zwarte vlag van IS. Ook zijn op de foto’s een aantal wapens te zien die nog steeds niet zijn teruggevonden. Het gaat om drie aanvalsgeweren van het type VZ58 en een kalasjnikov, een pompgeweer, twee pistolen, een handgranaat en een plastic box die wit poeder bevat, vermoedelijk TATP.

Andere doelwitten

De thumbnails en de opgenomen gesprekken tussen de terroristen en hun opdrachtgevers in Syrië onthullen ook dat de terroristen nog andere doelwitten overwogen en daarover informatie opzochten. Het ging over het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek en haar directeur, de kazerne van de para’s in Flawinne en de ambtswoning van de premier. Daarnaast raadpleegden ze ook een krantenartikel met als titel “Où boire un verre et assister à un concert à Bruxelles” (“Waar kan je een glas gaan drinken en een concert bijwonen in Brussel?”), en, zoals eerder al werd gemeld, overwogen ze ook nucleaire installaties te als doelwit.

Lees meer over de aanslagen in Brussel