© AP

Vijf woontorens in Londen meteen geëvacueerd wegens brandgevaar

In Londen evacueren de autoriteiten met onmiddellijke ingang vijf woontorens wegens brandgevaar. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC vrijdagavond. Er bestaat bezorgdheid omtrent de gevelbekleding van de torens. Zowat 800 woonsten zijn getroffen.

Hoewel de oorzaak van de brand in de Grenfell-toren enkel te wijten is aan een defecte koelkast, kon het vuur zich toch razendsnel verspreiden over het hele gebouw. Dat had wellicht de maken met samenstelling van de panelen langs de buitenkant van het gebouw. Er wordt vermoed dat de vlambare kunststof aan de binnenkant van de platen de enorme brand heeft gevoed.

Uit onderzoek door de brandweer blijkt nu dat de buitenbekleding van vijf woontorens van het Chalcots-wooncomplex, gelegen in het Londense district Camden, uit hetzelfde materiaal bestaat als bij de Grenfell-toren. In totaal zouden er 800 huishoudens door de evacuatie getroffen worden.

Het kabinet van premier Theresa May maakte donderdag bekend dat er al 600 gebouwen gevonden zijn waar gelijkaardige gevelbekleding gebruikt werd. De beheerders van die gebouwen moeten stalen bezorgen aan de overheid die de stalen laat testen op brandbaarheid. Tot nu toe werd in drie gebouwen brandbare gevelbekleding gevonden.

Volgens een woordvoerster van de premier zullen bewoners van flats met een gevaarlijke gevelbekleding zo veel mogelijk ergens anders gehuisvest worden in afwachting van de aanpassing van de gebouwen.