VIDEO. Emma Ribbens wint twaalfde Wanatoeprijs

Print
Eén seconde: zoveel bedenktijd had de jury dit jaar nodig om unaniem de winnaar van de Wanatoeprijs 2017 aan te duiden. Gelukkige van dat bliksemsnelle oordeel van de vakjury was de Antwerpse productdesigner Emma Ribbens (23). Zij kreeg haar prijs vrijdagavond in de grote aula van C-mine.

Voor haar project Nomadlab stelde Emma, laatstejaars productdesign van de LUCA School of Arts, bouwpakketten uit afvalmateriaal - zeildoeken of stukjes fietsband - samen. Eens ineengeknutseld vormen ze speelruimtes voor kinderen, in dit geval vluchtelingenkinderen. Inspiratie haalde ze uit een emotioneel slopend bezoek van een maand aan het intussen afgebrande vluchtelingenkamp in het Franse Oostduinkerke. “Ik word nog steeds heel emotioneel als ik erover moet praten”, zegt Ribbens. “Het was ook niet gemakkelijk om als ontwerper dit project te benaderen, maar de kinderen waarmee ik werkte gaven me zoveel positieve energie.”

Ook voor de rest was het girl power troef op de uitreiking: de publieksprijs ging naar architectuurstudente Liza Mullens, en ook de prijzen van de steden Hasselt en Genk gingen naar vrouwelijke laureaten. Zo kreeg juwelenontwerpster Kristy Bujanic (25) de C-mine award Genk, en werd Hanne Frederix’ (25) online soap voor jongeren beloond met de prijs Stad Hasselt. Beide goed voor een geldsom van 1.000 euro.

Herbekijk de voorstelling van alle kandidaten en hun werk hier.

Lees er zaterdag alles over in Het Belang van Limburg.