© REUTERS

In Colombia ontvoerde Nederlandse journalisten vrijgelaten

Twee Nederlandse journalisten die in Colombia door het ELN waren ontvoerd, zijn weer vrijgelaten, zo heeft de guerrillabeweging via Twitter bevestigd.

Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender kwamen vrijdag weer vrij, aldus het Nationale Bevrijdingsleger, dat de twee sinds zaterdag vasthield. Hun conditie is perfect, voegde het ELN er in de tweet aan toe.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de vrijlating nog niet meteen bevestigen, maar dat gebeurde wel al door de Colombiaanse nieuwszender RCN.

De twee zouden intussen ook al contact gehad hebben met hun familie.

© EPA

Spoorloos

De twee Nederlanders verdwenen afgelopen weekend spoorloos in het noordoosten van Colombia. Deze week werd duidelijk dat ze ontvoerd waren door guerrillabeweging ELN.

De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan voor het programma Spoorloos.

Geen vredesakkoord

De linkse rebellenbeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) gaat regelmatig over tot ontvoeringen. De organisatie gebruikt het losgeld om haar activiteiten te financieren. In tegenstelling tot FARC, heeft ELN nog geen vredesakkoord met de Colombiaanse regering ondertekend. Er vinden wel onderhandelingen plaats over zo’n bestand.