VIDEO. Einde ramadan is in zicht: “Zondag begin ik de dag met een lekker kopje koffie”

De laatste loodjes wegen het zwaarst. De laatste week van de ramadan verliep iets zwaarder dan de weken daarvoor. Het heeft ook te maken met de uitzonderlijk warme temperaturen. Dat je dan niet mag drinken is toch wel zwaar. Maar het moet toch een beetje pijn doen. Anders is het geen beproeving.

fivr

De ramadan is voorbij gevlogen. Dat doet het ieder jaar. We nemen afscheid van, voor moslims toch, de gezelligste maand van het jaar. Niemand rent meer om iets voor tien naar huis. Geen harira (Marokkaanse soep) meer. Geen tafel vol lekkernijen, die je toch niet eet. Geen overvolle winkelkarretjes meer.

Geen verhalen meer om de tijd door te brengen. We gaan terug naar het leven zoals het was. Het mooie en magische aan de ramadan verdwijnt ook. Het brengt iedereen dichter bij elkaar, en dat maakt de ramadan zo mooi.

We zijn ook blij dat we de draad weer kunnen oppikken. Zondag vieren we het Suikerfeest, en deze jongen begint de dag met een lekker kopje koffie. Ik kijk er echt naar uit. Het Suikerfeest gaat gepaard met veel zoetigheden. De hele familie komt samen om te eten en drinken.

Fysiek heeft de ramadan niet echt een zware tol geëist. Volgens de huisarts ben ik kerngezond. Wel ben ik bijna zes kilo lichter, alleen maar voordelen dus. “Ik denk dat ik volgend jaar meedoe”, zei dokter Germeaux. Ik hou hem aan die afspraak. Voor het Suikerfeest van start gaat, gaan we eerst naar de moskee om te bidden. Pas wanneer de imam de woorden: Aid mubarak saeed, koullou a’mien wa antum bighair uitspreekt is het echt feest. Het betekent zoveel als: Een gezegend feest, opdat jullie ieder jaar gezond mogen zijn. Bij deze wil ik iedereen, zowel de niet-moslims en moslims, zondag een fijne en gezegende dag toewensen.

Groetjes,

Mo