Hamontenaar riskeert 12 jaar cel voor neersteken onderbuur: “Nier maar net gemist”

Het openbaar ministerie heeft vrijdag 12 jaar cel gevorderd tegen een 34-jarige man uit Hamont-Achel voor poging moord omdat hij vorig jaar zijn onderbuur (66) neerstak. Het slachtoffer mocht na een dag het ziekenhuis al verlaten doordat er geen vitale delen geraakt waren. Onder invloed van drugs, medicijnen en alcohol was de man ontstoken in woede. De dolgedraaide dertiger, vader van twee, dacht dat zijn buur camera’s in zijn huis geplaatst had en hem bespioneerde.

GeHo

De feiten speelden zich op zondagavond 2 oktober 2016 af. Toen de betichte in de vooravond ontwaakte uit zijn roes hoorde hij naar eigen zeggen stemmen. “Ik hoorde mijn onderbuur vertellen dat hij camera’s geïnstalleerd had in mijn appartement en in dat van mijn ouders”, verklaarde de man. In een vlaag van razernij stormde hij naar beneden, greep een keukenmes en deed zijn voordeur op slot zodat zijn vriendin hem niet kon tegenhouden. De man bonkte op de deur van zijn buur die opendeed en meteen een messteek te verwerken kreeg. Met enig geluk kon het slachtoffer de deur terug dicht duwen en samen met zijn vrouw via de tuin naar de buren vluchten. “De messteek maakte een wonde van 10 cm en miste op een haar na mijn nier”, getuigde de gewonde man na het voorval in onze krant. Hij was niet aanwezig op het proces en vroeg bij monde van zijn advocaat een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro.

Nog was de ellende niet voorbij. Toen de ziekenwagen de zestiger en zijn geschrokken vrouw meenam, stampte en bonkte de beklaagde tegen het koetswerk. Over het waarom van zijn daden bestaat veel onduidelijkheid.

Volgens het parket sukkelt de verdachte niet met een geestesstoornis, maar is hij wel een narcist met anti-sociale kenmerken. Bovendien is hij bij het gerecht bekend voor 10 andere feiten zoals diefstal en drugsbezit. Zijn advocaat pleitte dat er geen sprake was van voorbedachtheid of de bedoeling om te doden. Hij vraagt om een straf met probatie-uitstel.

Vonnis op 7 juli.