© rr

Inwoners opgeschrikt door bizar wezen: “Half mens, half schaap”

De hoeven van een schaap, een bizarre lichaamsbouw, een vel dat verrassend veel op mensenhuid lijkt en een hoofd zoals je er nog nooit één hebt gezien. In een boerderij in Lady Frere, in het oosten van Zuid-Afrika, heeft een schaap een lammetje gekregen dat de hele gemeenschap in rep en roer zet. “Het is een schaapmens!” klinkt het bij de bevolking.

mrra

Heel wat bijgelovige bewoners van het dorp leven sindsdien in grote angst. Volgens hen is het dier half mens, half schaap, gestuurd door de duivel. Zij denken dat er een man seks heeft gehad met het dier en het zwangere schaap nadien behekst zou hebben.

© rr

Geen hoax

Maar de overheid besloot om zelf de waarheid te achterhalen, nadat de paniek zich als een lopend vuurtje begon te verspreiden. Hoofddierenarts Lubabalo Mrwebi bevestigt aan Independent Online het bestaan van het dier. “Het gaat niet om een valse foto, maar zijn bizarre uiterlijk valt wetenschappelijk te verklaren”, aldus Mrwebi.

“Het kan helemaal niet dat een mens een kind zou maken bij een schaap. Die dierensoort heeft immers 28 paar chromosomen en mensen 23. Een zaadcel van een mens en een eicel van een schaap kan nooit leven verwekken.”

© rr

Riftdalkoorts

“Het misvormde lammetje vertoont tekenen van een fout in de vroege ontwikkeling van de foetus. Dat is wellicht veroorzaakt door een virale infectie. Niets meer. Het zou gaan om riftdalkoorts, wat de moeder van het dier zou opgelopen hebben in het begin van de zwangerschap vijf maanden geleden, eind december 2016 of begin januari 2017 dus.

En dat kan kloppen volgens dokter Mrwebi, want toen was er heel veel regen in het gebied, waardoor veel muggen die het virus ronddragen bij de schapen terechtkomen. Via het bloed van zijn moeder zou het lammetje geïnfecteerd zijn. “Het gaat dus om een misvormd schaap, er is helemaal geen sprake van menselijke eigenschappen.”

Het dier zelf zou nooit geleefd hebben, maar doodgeboren zijn.

Niet gerust

Toch zijn de bewoners er niet gerust in. Volgens hen blijft het een “mens in schapenvel”. “Heel wat mensen zijn zo bang dat ze niet zullen rusten voor het dier verbrand wordt en enkel nog uit as bestaat.”