© Shutterstock

© *

thumbnail: null
thumbnail: null

Wat doe je best tegen fruitvliegjes?

Je weet meestal niet hoe ze er gekomen zijn, maar je weet wel dat je er zo snel mogelijk weer vanaf wil. Als het buiten warm is, hebben we in de keuken vaak last van fruitvliegjes. Vervelend, al kan je een fruitvliegjesplaag eigenlijk vrij makkelijk bestrijden.

elvh

Het beste wat je kan doen is de bron wegnemen. Fruitvliegjes zijn altijd het symptoom van een probleem. Verwijder overrijp fruit en groenten, leeg je overvolle vuilbak, doe lege blikjes en flessen weg en gooi de vaatdoek in de was. Verwijder je de geuren, dan verwijder je ook de vliegjes. Vrij snel zelfs, want fruitvliegjes overleven sowieso maar zeven dagen. In een week kan je probleem dus helemaal van de baan zijn.

Lok ze in de val

Als je eerst de bron die fruitvliegjes aantrekt aangepakt hebt, kan je ook nog altijd een val zetten om de ongewenste bezoekers te vangen. Zorg daarbij dat je alle ramen en deuren gesloten houdt zodat je geen nieuwe fruitvliegen aantrekt, die dan weer op hun beurt nieuwe eitjes kunnen leggen in je val.

Maak een val en zorg er ondertussen voor dat je aanrecht proper blijft en dat de vaat ook regelmatig gedaan wordt, zodat je keuken vrij blijft van etensresten.

Het internet staat vol fruitvliegenvallen maar bij het maken ervan hou je het het best zo simpel mogelijk. Vul bijvoorbeeld een klein glaasje of potje met wat balsamico-azijn. Span er een stuk huishoudfolie over en maak met een mes een klein gaatje in de folie. Zet er een stuk of twee, drie in de keuken, bijvoorbeeld op het aanrecht en bij de fruitschaal. Je kan ook nog wat fruit in het potje gooien, maar zelfs dat is geen must.

Vind je vloeistof te dieronvriendelijk, want de vliegjes verdrinken uiteindelijk wel, dan kan je ook een trechter maken en met een stukje banaan in een bokaal de vliegjes lokken. Maar dan moet je er natuurlijk wel aan denken om de families vliegjes ergens buiten vrij te laten.

Niet te missen