© Sven Dillen

thumbnail: null
thumbnail: null

Is het nieuwe logo van Stad Hasselt plagiaat?

Stad Hasselt heeft een nieuw logo en een nieuwe slogan. Meteen na de lancering ervan in deze krant is er op sociale media veel commotie ontstaan over mogelijk plagiaat. Heeft het ontwerpbureau leentjebuur gespeeld bij een bedrijf uit Helsinki? Het logo van Finse technologiebedrijf lijkt als twee druppels water op het nieuwe logo van Hasselt. Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) is verbaasd maar spreekt niet van plagiaat.

alma, fivr, belga

LEES OOK: Nieuw stadslogo kostte 115.000 euro: “Hasselt heeft het”

“Zelfs het gebruikte lettertype lijkt hetzelfde. Het enige verschil is het puntje naast de ‘H’. Dat staat in beide logo’s op een iets andere plaats. Toch moet je goed kijken om het verschil te zien”, zegt een ontwerper. De zin ‘Houston, we have a problem’ kan weer van onder het stof gehaald worden.

© Sven Dillen

26 letters

Burgemeester Vananroye zegt dat ze verbaasd was toen ze het vernam dat het Fins bedrijf hetzelfde logo heeft. “Zeer verbaasd, maar aan de andere kant ook helemaal niet verbaasd. We hebben namelijk gekozen voor een heel sober logo. Het alfabet heeft maar 26 letters, dus de kans is groot dat het logo ook ergens anders in de wereld opduikt. Ik denk dat veel organisaties hiermee te maken krijgen.”

De burgemeester spreekt niet van plagiaat en zal dan ook geen verdere stappen ondernemen. “We hebben natuurlijk overal gecontroleerd of het logo al dan niet bestond”, aldus burgemeester Vananroye. “Het logo staat niet in de databank van alle gedeponeerde logo’s en we hebben het natuurlijk ook gegoogled en niets gevonden.” Aangezien het logo van het Finse bedrijf Houston niet is opgenomen in de databank, kan het bedrijf volgens burgemeester Vananroye niets tegen de stad beginnen.

Volgens Vananroye gebeurt het vaker dat dezelfde logo’s opduiken. “Wij maken er ook geen probleem van dat er in Nederland en Duitsland ook een gemeente bestaat met de naam Hasselt”, aldus de CD&V-burgemeester. “Ik vind de commotie een beetje overroepen. We blijven achter ons nieuwe logo staan.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio