François De Keersmaecker stopt als bondsvoorzitter: “Ik voel onvoldoende steun”

Na elf jaar als bondsvoorzitter heeft François De Keersmaecker beslist om zich geen kandidaat meer te stellen voor deze functie. De bondsvoorzittersverkiezingen vinden nu zaterdag 24 juni plaats. “Zodra er een nieuwe bondsvoorzitter is gekozen, zal François De Keersmaecker tevens aankondigen dat hij ontslag neemt uit het Uitvoerend Comité van de KBVB”, meldt de voetbalbond. De Keersmaecker (59) staat al sinds 2006 onafgebroken aan het hoofd van de KBVB.

lvdw, md

François De Keersmaecker bekleedde gedurende 32 jaar verschillende functies bij de Belgische Voetbalbond. Zo was hij gedurende negen jaar Voorzitter van het Provinciaal Comité Antwerpen en zetelde hij 21 jaar in het Uitvoerend Comité (waarvan 11 jaar als Bondsvoorzitter).

François De Keersmaecker legt zijn beslissing als volgt uit: “Ik heb enorm veel geïnvesteerd in de Belgische Voetbalbond en veel in return gekregen, maar de afgelopen tijd begon de werkdruk op me te wegen. Na de gebeurtenissen deze week heb ik persoonlijk het gevoel nog onvoldoende steun te genieten, maar zonder spijt en met de totale overtuiging goed werk te hebben geleverd, neem ik afscheid van de KBVB.”

Timmermans nieuwe kandidaat

Voetbal Vlaanderen, de Nederlandstalige amateurvleugel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), besprak vrijdag tijdens een bestuursvergadering een strategie voor de komende voorzittersverkiezingen van de bond. Gilbert Timmermans uit Tongeren, sinds juli 2015 de voorzitter van Voetbal Vlaanderen, zal zich in plaats van François De Keersmaecker kandidaat stellen voor de verkiezing. Die staat komende zaterdag om 16u30 op het programma. De intussen 72-jarige Timmermans speelde ook twee jaar geleden met het idee om De Keersmaecker van zijn troon te stoten.

“Laat mij toe om De Keersmaecker te bedanken voor het werk dat hij in de voorbije 11 jaar als voorzitter heeft neergezet voor onze organisatie. Hij is een vriend en ik wens hem ook erkentelijk te danken voor al het goede dat hij voor het Belgisch voetbal heeft gerealiseerd. Hij zal altijd welkom blijven bij de grootste sportfederatie van ons land”, richtte Timmermans zich tot De Keersmaecker.

© put

“Ik meen over de nodige competenties te beschikken om het Belgisch voetbal de komende twee jaren te dienen, met hart en ziel, met volle engagement, voor iedereen, binnen een omgeving waarin men ons zal respecteren om onze ‘good governance’ en ons standvastig leiderschap”, aldus de Tongenaar. “Samengevat kenmerkt mijn werkwijze zich onder andere door een grote werkkracht, volle overgave - rechttoe rechtaan - en dossierkennis. Ik ben een snelle beslisser en ik laat het algemeen belang altijd primeren. Bovendien kan ik iedereen recht in de ogen kijken.”

© put

“Internationale blamage voorkomen”

In dat kader neemt de gewezen bedrijfsleider ook een duidelijk standpunt in met betrekking tot de problemetiek omtrent het Eurostadion. “De KBVB heeft zich in 2012 kandidaat gesteld, met Brussel als gaststad, voor de organisatie van meerdere wedstrijden van EURO 2020. Om dit te kunnen realiseren, is er uiteraard een stadion nodig dat voldoet aan de eisen van UEFA, en dat is op dit ogenblik niet beschikbaar in België. Er werd een constructie opgezet voor de bouw van een stadion, waarbij de KBVB geen enkele financiële verplichting, verantwoordelijkheid, verdere verplichtingen heeft of verder risico draagt”, aldus Timmermans.

“Om een internationale blamage te voorkomen is het dan ook onze morele plicht om de bouw van het stadion te steunen, en alle politieke beleidsverantwoordelijken op te roepen om hun verantwoordelijkheid in dit dossier te nemen, zonder dat we eigenlijk zelf iets kunnen ondernemen. Kunnen we ons voorstellen dat we onze interlands in stadions van 20.000 tot 25 000 capaciteit moeten afwerken, met de daarbij gaande grote financiële implicaties, omdat we in België niet meer of nog niet over de gepaste infrastructuur beschikken? Of gaan we onze wedstrijden in één van onze buurlanden moeten spelen?”

Timmermans neemt het zaterdag op tegen Gérard Linard. De 74-jarige baas van de ACFF, de Franstalige tegenhanger van Voetbal Vlaanderen, volgde Steven Martens in februari 2015 ad interim op als CEO en werd in november 2016 afgelost door Koen De Brabander. “Ik wil Linard alvast bedanken voor zijn inzet en beschikbaarheid voor het Belgisch voetbal en voor wat hij heeft gerealiseerd in zijn functie als CEO. Wat ook de uitslag van de stemming zal zijn, ik zal hem altijd blijven beschouwen als goede collega, zelfs als een vriend”, besloot Timmermans.