© Militza Kuipers

Rozen-en kruidenexpert Danielle Houbrechts leert Nederlanders de geheimen van rozen

Ieder jaar als de rozentuin van de Kasteeltuinen Arcen op zijn hoogtepunt is viert men er het Rozenfestijn. Van donderdag 22 juni t/m dinsdag 27 juni staan activiteiten rondom rozen op het programma :Rondleidingen door het rosarium, vertellingen van rozen- en kruidenexpert Danielle Houbrechts en demonstraties door rozenspecialist Harry van de Pasch, de Rozenopera - live klassieke zang in de tuinen, een rozenshow in het Kasteel en verkoop van speciale rozensoorten en -producten.

Militza Kuipers

Tijdens het Rozenfestijn vertelt rozenexpert en schrijfster Danielle Houbrechts over de heilzame werking van rozen op lichaam en geest. Zij interesseert zich uitermate voor de levenskracht die in rozen schuilt en de sterke verhalen die de eindigheid van het leven overstijgen. De roos is voor Daniëlle een bron van schoonheid, harmonie, blijheid, levenskracht en liefde. Ze genereert levenswijsheid en bescheidenheid. Twee waarden die Daniëlle overigens oneindig hoog in het vaandel heeft.

Om de schoonheid van de roos nog meer te accentueren vind je in het park verrassende vertolkingen van licht klassieke opera, operette en musical melodieën, gebracht door Maja van ’t Oever en Jan Alofs. Harpiste Lies Joosten brengt de bezoekers in vervoering door de warme, heldere klanken van haar Keltische harp en haar repertoire bestaande uit Keltische, Latijns Amerikaanse en Indiase muziek. Het bloembindersteam van Kasteeltuinen Arcen maakt rozencorsages die worden uitgedeeld en in de souvenir- en plantenwinkel zijn naast uiteenlopende rozenartikelen ook vele bijzondere rozensoorten te koop. Rozenexpert Harry van de Pasch is op donderdag en dinsdag aanwezig om informatie te geven over de verzorging van rozen in de tuin en het oculeren van rozen. Bezoekers die problemen hebben met hun rozen kunnen een tak hiervan meebrengen naar Kasteeltuinen Arcen waar Harry ze zal enten op een nieuwe onderstam.

Rozenshow in het KasteelOp de tweede etage van het Kasteel vindt de bloemenshow ‘De Klassieken’ plaats waarbij uiteraard een hoofdrol is weggelegd voor snijrozen. Arrangeur Mark Hark heeft zich voor deze show laten inspireren door klassieke muziek. Zowel componisten als bloembinders streven naar de creatie van een meesterwerk, de een met klank en de ander met natuurlijke materialen. ‘De Klassieken’; een symfonie van talloze snijrozen die zijn verwerkt in bloemwerken en kunstuitingen.

Het RosariumHet rosarium is met recht het paradepaardje van het park! Het klassieke rosarium is omrand door een grachtenstelsel en is onderverdeeld in tien symmetrisch ingedeelde rozentuinkamers gelegen rondom een barokke vijverpartij met waterval. De rozentuinkamers hebben elk een eigen thema en herbergen onder andere struikrozen, leirozen en bodem bedekkende rozen in meer dan 8.000 struiken en 150 soorten. Wanneer de tienduizenden rozenknoppen volop in bloei staan is het een waar geur- en kleurfestijn.

Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de eeuws kasteel.

Voor meer info www.kasteeltuinen.nl

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio