Minister Kris Peeters vraagt afspraken over bedrijfsmails en -telefoontjes in vrije tijd

“Geef werknemers het recht op onbereikbaarheid”

Print
Brussel -

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt de sociale partners gesprekken op te starten over het recht om onbereikbaar te zijn. Peeters wil dat bedrijven afspraken maken met hun personeel over bepaalde uren in de vrije tijd waarop werknemers geen mails beantwoorden of telefoons opnemen. “Het evenwicht tussen werk en privé moet verder hersteld worden.”

Dat veel Belgen kreunen onder de stress en sommigen eronderdoorgaan, is duidelijk. In vijftien jaar tijd is het aantal Belgen dat langer dan een jaar ziek thuis zit met 80 procent gestegen. In 2015 ging het al om meer dan 122.000 mensen. Een derde daarvan heeft psychosociale of mentale problemen, zoals burn-out. Met twee nieuwe voorstellen hoopt Peeters (foto) het aantal burn-outs bij werknemers terug te dringen.

Ten eerste vraagt hij aan de sectoren om met bestaande middelen een gezamenlijke pool van stress- en burn-out coaches in te schakelen. Daarnaast vraagt de vicepremier de sociale partners zich te buigen over het “recht op deconnectie”, ofwel: het recht om tijdens je vrije tijd onbereikbaar te zijn. “Het is belangrijk dat werknemers duidelijkheid hebben over of zij buiten het werk mails moeten beantwoorden of bereikbaar moeten zijn voor hun baas”, zegt Peeters. Werknemers zouden daar nadien ook geen negatieve opmerkingen over mogen krijgen.

Nieuw is het idee van Peeters niet. Grote Duitse bedrijven zoals BMW gaven hun personeel eerder al het recht onbereikbaar te zijn. In Frankrijk is dat recht zelfs wettelijk verankerd. Hier in België gebruikt het personeel van warenhuisketen Colruyt ook buiten de winkels een prikklok. Eenmaal uitgeklokt, wordt niet langer verwacht dat ze nog mails of telefoons beantwoorden.

“Geen optie”

Ondernemersorganisatie VBO is echter niet enthousiast. “Wat ons betreft, zijn verplichte afspraken hierover geen optie”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Buysse. “Met nog meer reglementering creëer je opnieuw de perceptie dat het werk de enige oorzaak is van burn-out. Ook via sociale media zijn mensen trouwens de hele dag door geconnecteerd.”

Het VBO waarschuwt ook voor een averechts effect. Wie zelf liever ’s avonds werkt, zou gefrustreerd raken als net dan geen mails meer binnenkomen. Het blokkeren van bepaalde uren heeft daarom inderdaad weinig zin, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “Autonomie is net een buffer tegen burn-out.” Maar dat neemt niet weg dat bedrijven op zijn minst duidelijkheid moeten scheppen. “Spreek af met een werknemer wanneer die het werk écht on hold zet. Wie op zijn vrije tijd beknibbelt en ’s avonds mentaal niet opgeladen raakt, eindigt met lege batterijen.”