Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”

Print
Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”

Premier Michel Foto: Photo News

Vanuit verschillende politieke hoeken komen reacties binnen op de beslissing van CDH om uit alle regeringen te stappen die het met de PS vormt. Ook premier Michel (MR) liet intussen namens de federale regering zijn reactie weten via Twitter.

Het cdH komt tot nader order niet in de federale regering. Premier Charles Michel zegt op Twitter dat zijn regering uit vier partijen blijft bestaan: N-VA, MR, CD&V en Open Vld.

“We zijn met vier partijen en zetten het werk voort met vier #begov zal blijven hervormen”, tweette premier Michel zowat anderhalf uur nadat het CDH aankondigde om in de deelstaten zonder de PS te willen regeren. Na de mededeling van Benoît Lutgen rees immers de vraag of het CDH ook op het federale niveau mee zou willen regeren.

Premier Michel zegt dat dit niet het geval zal zijn. “De evoluties hebben geen enkele impact op de samenstelling van de federale coalitie”, zegt de woordvoerder van de premier.

Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”
Foto: BELGA

Bart De Wever (N-VA): “Geen gevolgen voor federale regering”

“De N-VA bestuurt het Vlaamse en federale niveau en werkt daar elke dag hard aan de verandering”, klinkt het bij De Wever. “In Vlaanderen hebben we een begroting in evenwicht en realiseren we de bestuurlijke versobering en afslanking. Dankzij de maatregelen van de federale regering zijn de lasten gedaald, leeft de economie op en draait de private jobmotor weer.”

“Wij willen vooral verder werken in stabiliteit tot 2019. De gebeurtenissen in het Franstalige politieke landschap volgen wij met interesse, maar heeft wat ons betreft geen repercussies op het federale niveau.”

Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”
Foto: BELGA

Didier Gosuin (Défi): “Dit is niet de methode”

“Ik begrijp dat hij (Benoît Lutgen, red.) net als ik kritiek heeft op de PS na het Publifin-schandaal, maar regeringen op hun kop zetten is niet de methode.” Dat zegt Didier Gosuin, kopstuk van DéFi in de Brusselse regering, in reactie op de oproep van Lutgen. Die wil met MR, Ecolo en DéFi nieuwe meerderheden vormen in Brussel en Wallonië.

“CDH is al lang een compagnon de route van PS. Zich op deze wijze gedragen is een manier om zichzelf gewicht te geven”, zegt minister Gosuin maandag in de marge van een persconferentie. Hij wijst er daarnaast op dat ook MR niet boven alle kritiek verheven is wat behoorlijk bestuur betreft. In het onderzoek naar Kazachgate spelen de Franstalige liberalen een grote rol. “Ik trap niet in dit soort trucs”, aldus Gosuin.

Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”
Foto: BELGA

Olivier Chastel (MR): “Focus op herstel van de deelentiteiten”

De MR is bereid om rond de tafel te gaan zitten, na het vertrek van het CDH uit alle deelregeringen en de oproep om meerderheden te vormen zonder de PS. Dat meldt MR-voorzitter Olivier Chastel. Het partijbureau van de Franstalige liberalen komt maandagavond bijeen om zich over de politieke situatie te buigen.

Volgens Chastel sluit de verklaring van CDH-voorzitter Benoît Lutgen aan bij de analyse van de MR. “Al maanden klagen we de stilstand van de deelregeringen aan. In Wallonië, de Franse gemeenschap en Brussel zijn de inspanningen van de socialistische ministers-presidenten gericht op de redding van hun partij. Het beheer van de entiteiten verschuift naar de achtergrond”, aldus Chastel.

“Het herstel van de deelentiteiten is van vitaal belang. De MR zal dus positief antwoorden op een oproep voor een politieke dialoog over de toekomst van de deelentiteiten”, besluit de MR-voorzitter.

Premier Michel: “We zijn met vier in federale regering en we zetten voort met vier”
Foto: BELGA

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “MR en CDH zijn in hetzelfde bedje ziek”

Het zou veel logischer zijn dat de PS zowel in Brussel Stad als in het Brussels gewest uit het bestuur opstapt. Dat vinden Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en de Brusselse en federale fractieleiders Dominiek Lootens en Barbara Pas. “Het 37ste schandaal was blijkbaar de spreekwoordelijke druppel”, stellen ze in een reactie op de aankondiging dat het CDH niet langer wenst samen te werken met de PS.

Voor Vlaams Belang moet de PS haar verantwoordelijkheid opnemen en al haar bestuurlijke functies laten vallen. Het is de PS die hoofdverantwoordelijke is voor de schandalen en het gegraai dat nu overal aan het licht komt.

Maar het is voor de partij “natuurlijk niet alleen de PS die boter op het hoofd heeft. Zeker in Brussel zijn de MR en ook het CDH in hetzelfde cumulerende bedje ziek”. Het Vlaams Belang hoopt alvast dat de val van de Brusselse regering geen manoeuvre zal blijken om de onderzoekscommissie naar de misbruiken bij Samusocial (waar CDH-minister Fremault als lid van het College van de GGC medeverantwoordelijkheid draagt) al van voor de aanvang van de commissie stokken in de wielen te steken.