Tot drie jaar cel voor cannabisplantages in Limburg en Luik

Print
Tot drie jaar cel voor cannabisplantages in Limburg en Luik

Foto: BELGA

Houthalen-Helchteren / Genk / Tongeren / Wellen -

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft gevangenisstraffen van vijftien maanden tot drie jaar en boetes tot 12.000 euro uitgesproken voor zeven mannen die verschillende professionele cannabisplantages hebben opgezet in Wellen, Genk en Flemalle. Een gedeelte van de winst uit de oogsten of het ter beschikking stellen van hun woning voor de plantages, in totaal goed voor 35.000 euro, werd verbeurd verklaard. De rechtbank ging in op de vraag van het parket om vier mannen die niet kwamen opdagen bij de behandeling van de zaak, onmiddellijk aan te houden.

In de loop van 2013 en 2014 kreeg de politie van Genk, Houthalen-Helchteren en Wellen informatie binnen dat er zich in verschillende woningen cannabisplantages bevonden. Tijdens de voorbereidingen voor een huiszoeking in een leegstaande woning in Genk, kregen de ordediensten ook een anonieme brief toegestuurd waarin stond dat de mannen die achter de plantages in Genk zaten, en die contacten hadden met het Nederlandse drugsmilieu, ook actief waren in Flemalle.

Tijdens huiszoekingen vonden de ordediensten zowel in de Langstraat in Wellen als in de Gustave Francottestraat in Genk plantages met respectievelijk 651 en 300 cannabisplanten. Op de Maaseikerbaan in Genk trof de politie een opgedoekte plantage aan en in een voormalige frituur in Houthalen-Helchteren een plantage in opbouw.

Maar de plantages in Limburg waren niets in vergelijking wat de politie in Flemalle aantroffen. In het pand van een failliete decorzaak vonden de speurders een ondergrondse plantage met maar liefst 2.500 planten. Tijdens de inval was er een gewapende bewaker aanwezig die ook instond voor de verzorging van de planten. Per oogst zou de plantage 275.000 euro opbrengen. Het openbaar ministerie meende dat er minstens één oogst geweest moet zijn.

Het OM vorderde de verbeurdverklaring van 210.000 euro voor deze plantage. De rechter beperkte dit tot 35.000 euro.

(belga)