© Frank Joosten

© Frank Joosten

© Frank Joosten

© Frank Joosten

© Frank Joosten

© Frank Joosten

© Frank Joosten

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Leerlingen ontwerpen hun school van de toekomst

Een 150-tal 13- en 14-jarige leerlingen van negen Limburgse secundaire scholen hebben hun ideale ‘school van de toekomst’ ontworpen in de vorm van maquettes. Het onderwijsproject werd begeleid door Hogeschool PXL en financieel ondersteund door de provincie Limburg.

Frank Joosten

Hoe ziet jouw ideale school van de toekomst eruit? Hoe speelt die school in op nieuwe klimaatvriendelijke technieken? En in welk soort leeromgeving wil jij graag les krijgen? Rond die en nog heel wat andere vragen werkten de leerlingen afgelopen jaar in klasverband een verfrissend nieuw schoolconcept uit, onder begeleiding van hun eigen leerkrachten en van medewerkers van Hogeschool PXL.

“De leerlingen zijn gestart eind januari”, aldus Patrick Van Roy, projectcoördinator en lesgever binnen de PXL-lerarenopleiding. “Ze hebben toen een creatieve brainstormsessie gehouden in onze LEGO Education Innovation Studio. Met alle ideeën die ze toen zelf aanbrachten, legden ze de basis voor een mooie schoolmaquette, die ze achteraf ook fysiek in Makerspace @ PXL/UHasselt zijn komen maken, met behulp van lasercutter, 3D-printers, foam cube en andere toestellen.”

Meer dan om de fysieke resultaten gaat het vooral om het leerproces en het enthousiasme van de leerlingen. Van Roy: “Vlaanderen heeft nog altijd een chronisch tekort aan STEM-profielen: jongeren met een gezonde interesse in science, technology, engineering en maths. Daaraan wilde dit subsidieproject van de provincie iets doen: jongeren warm maken voor wetenschappen en technologie en de leerkrachten technologie en STEM in deze provincie helpen bij de ontwikkeling van up-to-date, geïntegreerd en uitdagend lesmateriaal. Ik denk dat we in beide doelstellingen geslaagd zijn.”

Aan het project namen negen scholen deel: SJIB Bokrijk, Provinciale Middenschool Diepenbeek, GO! Campus Genk, Campus HAST, Spectrumcollege Lummen, PTS Maasmechelen, Technicum Sint-Truiden, Virga Jesse College Hasselt en GO! Atheneum Tongeren.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio