© Photo News

Red Flames beginnen aanloop naar EK met knap gelijkspel

De Red Flames hebben hun voorbereiding op het EK vrouwenvoetbal van volgende maand ingezet met een gelijkspel: in Leuven speelden ze na een sterke wedstrijd 1-1 gelijk tegen vicewereldkampioen Japan (FIFA 6).

vml

In vergelijking met de vorige interland tegen Schotland voerde bondscoach Ives Serneels vier wijzigingen door. Zo verschenen doelvrouw Diede Lemey, Imke Courtois, Elke Van Gorp en Julie Biesmans aan de aftrap, Nicky Evrard, Maud Coutereels en sterspeelster Tessa Wullaert moesten daardoor op de blank plaatsnemen. Lien Mermans heeft een ontsteking aan de hartspier en mist het EK.

Loeren op counterSerneels gaf zo het vertrouwen aan de speelsters uit de Belgische competitie, op uitzondering van Cayman, die bij het Franse Montpellier aan de slag is. Zij zijn hun voorbereiding reeds op 6 juni gestart in Tubeke, speelsters uit de buitenlandse competities sloten pas nadien aan. Aan de overzijde voerde ook de Japanse bondscoach heel wat wijzigingen door in het elftal dat drie dagen geleden met 0-1 ging winnen in Nederland.Uit respect voor de tegenstander stuurde de bondscoach zijn elftal in een verdedigende 4-5-1 het veld op, met enkel Janice Cayman voorin. Het balbezit ging zo naar de bezoekers, die dreigden met een schot nipt naast en een bal op de lat. De Red Flames loerden op de counter en het duurde tot op het halfuur vooraleer Cayman een eerste keer de bezoekende doelvrouw kon testen. Nadien konden ook Tine De Caigny met een kopbal en Yana Daniëls met een gevaarlijke trap niet scoren, waardoor 0-0 een logische ruststand was na een weinig hoogstaande maar wel evenwichtige eerste helft.Wullaert zorgt voor meer balbezitNa de inbreng van Wullaert na de pauze eisten de Flames het balbezit op, maar na mistasten in de Belgische verdediging was het toch de ingevallen Yuika Sugasawa die Japan op een 0-1 voorsprong zette. De Japanse vreugde was echter niet van lange duur, enkele minuten later kopte Elke Van Gorp de gelijkmaker al knap tegen de netten. Nadien waren er nog kansen aan beide kanten, maar gescoord werd er niet meer.

Bondscoach waarschuwt: "Nog een serieuze weg afleggen”

“We kenden een moeilijke eerste helft, er zat veel afval in ons spel. Gaandeweg kwamen we beter in de wedstrijd en na de rust hebben we dat op een goeie manier doorgezet”, vertelde bondscoach Ives Serneels na de wedstrijd in het Eneco Stadion in Leuven. “Ik ben dan ook tevreden, dit is een verdiend resultaat. We hebben weinig kansen weggegeven. In vergelijking met onze oefenwedstrijd tegen Noord-Korea stond de ploeg vandaag beter, de organisatie was er. Hoe langer de wedstrijd duurde, des te beter ons spel werd.”Toch zag de bondscoach ook nog heel wat werkpunten, iets meer dan een maand voor de start van het EK in Nederland. “Vooral voor de pauze waren er een aantal zaken voor verbetering vatbaar. We kropen te fel achteruit, waardoor we onder druk kwamen. Daarnaast konden we de mogelijkheden om eruit te komen niet genoeg benutten en mocht ook de intensiteit hoger. Fysiek staan we sterk, maar nog niet op topniveau”, moest de bondscoach toegeven.Na het eerste deel van de voorbereiding is het op 22 juni opnieuw verzamelen geblazen voor de Red Flames. Op 25 juni hakt Serneels enkele knopen door en vallen er vijf speelsters uit zijn 28-koppige selectie af. “Het EK begint op 16 juli en nu hebben we nog maar tien dagen getraind. We zijn dus nog niet op het niveau dat we kunnen zijn. Vanaf 22 juni gaan we er terug tegenaan, drie dagen later volgt dan mijn definitieve selectie. Ik merk daarvoor geen nervositeit in de groep, iedereen werkt heel gedisciplineerd.”

Over ambities op het EK wil de bondscoach zich nog niet al te veel uitspreken. “We gaan nog niet te ver vooruitkijken of over ambities spreken. Natuurlijk willen we onze eerste wedstrijd tegen Denemarken winnen, maar daarvoor moeten we nog een serieuze weg afleggen”, besloot Serneels.

Imke Courtois wil “meer rust” in het spel

Imke Courtois mocht in de basis startenen de rechtsback van Standard was na afloop tevreden met het gelijkspel. “Een draw is mooi, want dit was een heel moeilijke tegenstander. Al wil ik wel nog meer rust in ons spel”, vertelde Courtois na de wedstrijd op de Den Dreef. “We hebben hiervoor hard gewerkt en organisatorisch stond het op punt. Uit de wedstrijd op de Cyprus Cup tegen Noord-Korea hadden we geleerd dat ze heel vinnig spelen en toen zijn we verdronken. We wisten dus dat we vandaag compact moesten spelen en in balbezit het veld breed moesten maken.”

Na een kwartier in de eerste helft zag het wedstrijdbeeld er nochtans helemaal anders uit. De vicewereldkampioen drukte de Flames diep terug op de eigen helft. “In de eerste tien minuten moesten we ons aanpassen aan de tegenstander en waren we onder de indruk. Vanuit een stevige organisatie hebben we ons nadien goed herpakt. We moeten nog meer durven voetballen, we hebben daarvoor de kwaliteiten. Rust brengen aan de bal en dominanter durven spelen”, besloot Courtois.

Aanvalster Tessa Wullaert sloot na een lang en zwaar seizoen pas enkele dagen geleden aan bij de groep. De winnares van de allereerste Gouden Schoen bij de vrouwen moest daardoor op de bank starten en kwam pas bij de rust in de ploeg. “Ik heb twaalf dagen verlof gehad om te recupereren”, vertelde de aanvalster van Wolfsburg. “Ik ben nog niet topfit, maar hoop dat snel te worden. Toen ik inviel, heb ik geprobeerd om de groep aan het voetballen te krijgen. In de eerste helft hadden we het moeilijk in balbezit, het leek wel alsof we bang waren om te voetballen. We moeten meer geloven in onszelf. Uiteindelijk zetten we hier een knap gelijkspel neer tegen Japan.”

Nog drie oefenduels

De Red Flames spelen hierna nog drie partijen op weg naar hun allereerste EK ooit. De partij tegen Spanje (FIFA 13) wordt op vrijdag 30 juni in San Pedro del Pinatar afgewerkt, het duel tegen Rusland (FIFA 25) op dinsdag 11 juli (15u) in Denderleeuw en op vrijdag 7 juli sparren ze in Montpellier tegen Frankrijk (FIFA 3). Na de in maart gespeelde Cyprus Cup verloren ze eerder al met 1-4 van Spanje en smeerden ze Schotland 5-0 forfaitcijfers aan.De Red Flames, de nummer 23 op de FIFA-ranking, plaatsten zich vorig jaar voor het eerst voor de eindronde van het EK, dat komende zomer van 16 juli tot en met 6 augustus plaatsvindt in Nederland.De Belgen, die op 12 juli naar Nederland afreizen, werden ingedeeld in groep A en nemen het daarin op tegen Denemarken (FIFA 15, op 16 juli in Doetinchem), Noorwegen (FIFA 11, op 20 juli in Breda) en gastland Nederland (FIFA 12, op 24 juli in Tilburg). Die laatste partij is al helemaal uitverkocht, voor de andere wedstrijden zich nog tickets beschikbaar. De top twee stoot door naar de kwartfinales.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Photo News