© Photo News

Topsprinters testen vanaf woensdag Tour-benen in Ster ZLM Toer

In het Nederlandse Westkapelle trekt de Ster ZLM Toer (Ned/2.1) zich woensdag op gang met een proloog. Titelverdediger Sep Vanmarcke is er niet bij wegens aan de slag in de Ronde van Zwitserland. De rittenkoers kan wel uitpakken met enkel andere toppers zoals André Greipel, eindwinnaar in 2015, Marcel Kittel en Dylan Groenewegen.

De vijfdaagse wielerkoers in het zuiden van Nederland en op Belgisch grondgebied in de Ardennen start woensdag in Westkapelle met een proloog van 7,5 km. Daarna zijn de sprinters aan zet. Voor heel wat sprinters is deze koers de laatste aanloop richting het nationaal kampioenschap en de Tour. Zo ook voor André Greipel die ziek forfait moest geven voor de Hammer Series en pas zondag zijn wederoptreden in Rund um Köln maakte.

“Deze rittenkoers komt beter uit in mijn planning richting de Tour de France dan wedstrijden zoals de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland”, laat de Duitser optekenen in een persbericht van de organisatie. “Voor een type renner als ik zijn die koersen wat te zwaar en ze bieden ook minder sprintkansen. De Ster ZLM Toer in combinatie met het Duits kampioenschap zint mij wel. Daarom kom ik graag naar deze koers.”

Greipel kan zich meten met enkele andere topsprinters zoals Kittel en Groenewegen. In de strijd om de eindzege mag verwacht worden dat Wout van Aert, Primoz Roglic en misschien ook nog enkele outsiders hun kans zullen gaan.

De vijfdaagse rittenkoers start met een proloog, daarna rijdt het peloton van Tholen naar Hoogerheide waar zal gesprint worden om de zege. De derde rit is een klassieker in de Ster ZLM Toer. Die dag vertoeven de renners in Nederlands Limburg waar hen met de Cauberg, Bemelerberg en Loorberg een aantal hellingen uit de Amstel Gold Race voor de wielen geschoven worden. Op zaterdag is er de Belgische etappe die start in Verviers en eindigt aan de stuwdam La Gileppe in Jalhay. Dit is op papier de lastigste etappe van de week, maar de voorbije jaren bleven de verschillen binnen de perken. In 2015 won Moreno Hofland die rit. Op de slotdag krijgen de sprinters opnieuw een kans in Oss.

. Rittenschema

Rit 1: Woensdag 14 juni, Westkapelle - Westkapelle (7,5 km) (proloog)

Rit 2: Donderdag 15 juni, Tholen - Hoogerheide (186,8 km)

Rit 3: Vrijdag 16 juni, Buchten - Buchten (210 km)

Rit 4: Zaterdag 17 juni, Verviers - La Gileppe (186 km)

Rit 5: Zondag 18 juni, Oss - Oss (180,9 km)