© Shutterstock

Zo pak je best je reiskoffer en deze experts kunnen het weten

Iedereen gaat graag op reis, maar je koffer pakken nog voor je moet vertrekken is een veel minder leuk karwei. Wat neem je namelijk best mee en in welke koffer? En hoe schik je alles goed? Condé Nast Traveler kon enkele reistasontwerpers strikken die op al die vragen een antwoord bieden en zij zijn natuurlijk de experten van dienst. Handig toch, nu de zomervakantie voor de deur staat.

flb

Je hebt mensen die gewoon alles in een koffer gooien en dan wel zien waar ze stranden, en je hebt anderen die alles tot in de puntjes plannen wat meegaat in de reistas. Om beide partijen tegemoet te komen, vroeg Condé Nast Traveler aan enkele experten wat hun beste tips zijn zodat je op een handige manier je reiskoffer kan samenstellen. Deze tien kwamen uit de bus:

  1. Maak een lijstje Een klassieker, maar wel eentje die nuttig is. "Ik wil zo weinig mogelijk beslissingen nemen als ik op reis ben", zegt Heather Lipner, creatief directeur bij This Is Ground. "Daarom schrijf ik de dagen en de verwachte temperaturen op en zoek daar dan telkens een outfit bij. Ik stop er ook een lijstje bij van andere zaken die ik nodig heb en doorstreep wat ik al heb ingepakt."
  2. Beperk je ruimte "Als je een kleinere tas meeneemt dan gewoonlijk, zorg je ervoor dat je overbodige spullen thuis laat", zegt Andy Krantz, medeoprichter van Paravel. "Het geheim is om slechts genoeg outfits in te pakken als het aantal dagen dat je weg bent. Zo gooi je er geen overbodige spullen in."
  3. Kies voor neutrale kleuren en veelzijdige kleding Stephanie Korey van het label Away valt altijd terug op haar reisuniform. "Ik hou me aan basic stukken in neutrale kleuren zoals wit, blauw en zwart en geef daar een twist aan door rekening te houden met het weer en het doel van de trip."
  4. Leg alles op voorhand klaar Indré Rockefeller, medeoprichtster van Paravel, opteert voor inklapbare of oprolbare rekjes of tassen die je zo kunt wegstoppen en uitrollen eenmaal aangekomen op de bestemming. Voor ze vertrekt legt ze alles klaar. "Zo krijg ik snel een visueel overzicht en kan ik zien of ik iets vergeten ben."
  5. Hou een strategie inzake grootte en gewicht in het achterhoofd "Pak eerst je schoenen in", zegt Charlotte Seddon van Globe-Trotter. "Zo kun je er dan kleinere spullen instoppen en behouden ze hun vorm. Ik begin altijd met de robuustere stukken aan de buitenranden te leggen en dan naar binnen toe te werken met de delicatere. Vergeet ook heel fragiele dingen niet te omwikkelen met bijvoorbeeld een handdoek en plaats geen breekbare spullen aan de zijkanten."
  6. Beperk het aantal grote volumes "Ik draag het liefst mijn grootste paar schoenen tijdens de vlucht, zo nemen ze minder plaats in in de koffer", zegt Victor Sanz van Tumi.
  7. Verdeel je koffer onder in compartimenten met een afscheiding "Die afscheidingen maken dat alles georganiseerd blijft en ik netjes kan uitpakken", zegt Krantz. Wie verschillende bestemmingen aandoet tijdens de reis kan zo ook makkelijk de outfits per locatie verdelen.
  8. Maak dat je klaar bent voor de douanecontrole Alles wat je uit je tas moet halen voor je het vliegtuig op moet, stop je beter weg in de zijzakken of ergens waar je er meteen aan kunt. "Verzamel ook je badkamerspullen in een tasje dat je zo bij de hand kunt nemen. Ik doe ook altijd al mijn jas en sjaal af nog voor ik aan de controle ben gekomen. Alles wat ik zal moeten uithalen, stop ik samen, want ik sta liever niet naar vanalles te zoeken in een lijn vol wachtenden", vertelt Jen Rubio van Away.
  9. Anticipeer op de terugvlucht Om de een of andere reden is je koffer pakken voor de terugreis altijd een stuk moeilijker en niet enkel omdat je souvenirs mee naar huis brengt. "Vaak verdeel ik mijn koffer in twee delen, de ongebruikte zaken aan de ene kant en de vuile aan de andere. Dat helpt al heel wat", zegt Rockefeller. Aan de ongebruikte kant blijft er dan vaak plaats over om de souvenirs te leggen.
  10. Kleine details kunnen een groot verschil maken Zo neemt Rubio een soort van dienblad mee op reis dat weinig plaats inneemt en waar ze bijvoorbeeld haar juwelen kan op uitstallen, wat het makkelijker maakt om ze niet kwijt te raken. Lipner neemt dat weer een geurdoekje in haar koffer mee zodat haar kleding fris blijft ruiken.

Niet te missen