© rr

U eet liever dynamietbiet

Hoe zorg je ervoor dat mensen meer groenten eten? Door ze een sexy naam te geven, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

rdc

Onderzoekers aan de universiteit van Stanford hebben een studie gepubliceerd waarin ze een nieuwe methode onderzochten om mensen gezonder - meer groenten - te doen eten. Omdat uit andere studies al gebleken was dat focussen op de gezondheidsaspecten een eerder averechts effect had, gooide men het ditmaal over een andere boeg.

In de universiteitscafetaria werden de groenten gedurende anderhalve maand met vier verschillende ‘labels’ aangeboden: basic (‘bietjes’), gezond-beperkend (‘magere bietjes zonder toegevoegde suikers’), gezond-positief (‘hoge antioxidantbietjes’) en verleidelijk (‘Pikante dynamietbiet’). Het laatste label deed de mensen significant meer groenten opscheppen.

25 procent meer mensen kozen de verleidelijk aangeboden groenten, in vergelijking met basic aangeboden groenten. Vergeleken met gezond-beperkend aangeboden groenten was er zelfs 41 procent meer consumptie, en vergeleken met gezond-positief ging het over 35 procent meer.

De onderzoekers gaan er dan ook prat op dat ze een nieuwe en goedkope manier hebben gevonden om iets aan het wereldwijde obesitasprobleem te doen. Toeval of niet, op dezelfde dag van de publicatie van de studie, raakte immers bekend dat bijna 1 op de 3 mensen wereldwijd kampt met overgewicht.