© Shutterstock

“Hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt”. Klopt deze ‘mythe van het zweet’ eigenlijk wel?

Het zonnetje komt er ook in Vlaanderen steeds meer en langer door. Tijd voor heel wat mensen om de fitness te laten voor wat het is en in de open lucht aan hun gezondheid te werken. “En eens goed te zweten”, klinkt het dan vaak. Maar is veel zweten eigenlijk wel een indicatie van een straffe workout?

vtvn

Het is een idee dat in het hoofd van nogal wat mensen zit: hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt. Want: hoe meer zweet, hoe beter je training was. Wat je ook gedaan hebt: wandelen, lopen, fietsen, fitnessen enzovoort. Dat blijkt echter een grote mythe en dus grotendeels onwaar.

We kennen allemaal de functie van zweet. Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt, sturen klieren vocht door je poriën naar je huid. De verdamping van dat zweet zorgt dan voor afkoeling. Zweet komt ook vrij bij stress of angst, waarbij vooral de oksels en liezen ‘getroffen’ worden.

Hoeveel we zweten, hangt af van een resem aan factoren. Bijvoorbeeld geslacht, want mannen zweten makkelijker dan vrouwen. En leeftijd, want jonge mensen zweten meer dan ouderen. Ook gewicht speelt een rol aangezien het lichaam van zwaardere mensen sneller warmte ontwikkelt. Verder hangt het zweetgehalte ook samen met genetische factoren, temperatuur en vochtigheid.

Misleiding

Uiteraard is er ook de fysieke conditie. Verrassend genoeg zweten mensen die conditioneel goed in orde zijn sneller en meer dan mensen met een minder sterke conditie. Al is daar een logische uitleg voor. Bij fitte mensen werkt het lichaam efficiënter. Door sneller en meer zweet te produceren, wordt het lichaam van fitte mensen beter afgekoeld en is een langere inspanning mogelijk.

Ga er dus niet zomaar van uit dat veel zweet gelijk staat aan veel verbrande calorieën. Je kan ook zonder stevig te zweten goed gewerkt hebben aan je gezondheid. Bovendien kan een zweterige workout in bepaalde gevallen dan wel snel de teller van de weegschaal gunstig beïnvloeden, laat je er niet door misleiden. Je hebt in dat geval vooral water verloren, dat er even snel weer bijkomt als je opdroogt.

Niet te missen