Moeilijk om meer groenten te eten? Probeer het eens op deze manier

Dat we met ons allen meer groenten moeten eten, is geen geheim. Maar hoe begin je eraan? Wetenschappers aan de Stanford University hebben een trucje gevonden. Als gerechten met groenten aantrekkelijker klinken, willen mensen er meer van smullen.

vwh

Een team onderzoekers veranderde gedurende tien weken de namen van groenteschotels in de cafetaria van de universiteit. De ene keer kozen ze voor basiswoorden om de groenten zelf te belichten, de andere keer gingen ze voor woorden die de gezondheidsvoordelen van de groenten beklemtoonden of taal die wordt gebruikt om ongezonde voeding verrukkelijk te doen klinken. Een concreet voorbeeld van zo’n schotel: rijke, boterachtige en geroosterde suikermaïs. Ondanks de naamsveranderingen werden de groenten elke dag op exact dezelfde manier klaargemaakt.

In de tweede fase van het onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad JAMA Internal Medicine, volgden ze nauwkeurig op hoeveel mensen voor de groenteschotels kozen en welke portie ze kochten. “We wilden niet tegen mensen liegen. We wilden wel de beschijving veranderen zodat bepaalde woorden een gevoel van verwennerij opwekten”, aldus hoofdonderzoekster Alia Crum.

Decadente groenten

Wat blijkt? Een zinderende, decadente naam activeert de smaakpapillen. Zo’n 25 procent meer mensen verkozen groentemaaltijden met een verrukkelijke naam boven hetzelfde gerecht met een standaard naam. Het eten met de meest decadente omschrijving was ook 35 procent populairder dan de omschrijvingen die toegespitst waren op gezondheidsvoordelen, en 41 procent populairder dan de benamingen die focusten op het ontbreken van ongezonde ingrediënten zoals toegevoegde suikers. Een aantrekkelijke naam leidde er ook toe dat de mensen in de cafetaria dagelijks zo’n 16 procent meer groenten aten.

De resultaten suggereren dat woorden en creatieve etikettering veel kunnen bijdragen aan de groenteconsumptie. De vorsers zijn ervan overtuigd dat onweerstaanbare namen van gerechten boordevol groenten een relatief goedkope manier is om mensen vaker en meer groenten op hun bord te scheppen.

Meer over Gezondheid

Niet te missen